Sernik pieczony w niedzielę przez mamę z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie, mezze podpatrzone w libańskiej restauracji, czy zachwycająca interpretacja polskiej tradycji kulinarnej serwowana na domowym przyjęciu – niezależnie od tego gdzie mają źródło inspiracje potrawy, może być ona serwowana w Qchni artystycznej.
Godne zachwytu koncepcje kulinarne nie rodzą się tylko w głowach master chefów, ale powstają w domu każdego z nas. Z tego założenia wychodzi Marta Gessler, zapraszając gości Qchni artystycznej do współuczestniczenia w kreowaniu menu restauracji.
Od 22 czerwca w każdy weekend goście mają możliwość pozostawienia w Qchni swojego pomysłu na danie – niezależnie czy jest to babcina receptura, inspiracja przywieziona z zagranicznej podróży czy autorska koncepcja.
W weekendy każdy z gości wraz z menu otrzyma specjalny zestaw do zapisania kulinarnej formuły. Z zebranych przepisów zespół restauracji wraz z Martą Gessler wybiorą najciekawszy, zreinterpretują go i wprowadzą na tydzień do karty. Jeśli przepis się sprawdzi – pozostanie w restauracji na dłużej.
Autorzy zwycięskich przepisów wraz z osobami towarzyszącymi jako pierwsi zostaną zaproszeni do wypróbowania nowego dania. „Chcę by Qchnia stała się miejscem dzielenia się doświadczeniami, by była punktem wymiany. To pierwszy krok w tę stronę” – mówi Marta Gessler, właścicielka restauracji. Nowe dania i przebieg konkursu będzie można śledzić na Facebooku i stronie internetowej Qchni.
Qchnia artystyczna, ul. Jazdów 2