I to w niemałych ilościach. Piecze się 100 milionów kilogramów Panettone co roku .
Pochodzi z Mediolanu. Tradycyjne ma kształt kopuły. Mąka, drożdże, masło, cukier i i kandyzowanych owoców – smak genialny. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabagnione i słodkimi winami. Słowo pochodzi od pane – czyli chleb, a końcówka – one zmienia ten wyraz na „duży chleb”.
Według legendy w XV wieku mężczyzna zakochał się w córce biednego piekarza imieniem Tonio. Bał się, że jego bogata rodzina nie pozwoli mu ożenić się z biedną dziewczyną, wynalazł recepturę na chleb, który zyskał niesamowitą sławę i był bardzo chętnie kupowany a rodzina dziewczyny stała się bardzo bogata. Tak powstał chleb z Mediolanu nazywany „pan de Tonio” a mądry kucharz oczywiście ożenił się z córką piekarza.
Przepis z gotujmy.pl
https://gotujmy.pl/panettone,przepisy,65669.html
Panettone - włoski symbol świąt
Tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku Włosi zajadają się tą pyszną babką.
ocena: 0/5 głosów: 0