Żurek w chlebie - składniki
Przygotuj:
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 100g boczku wędzonego
- ok. 2 szklanki zakwasu naturalnego
- włoszczyzna
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- ok. 2 litry wody
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki
- majeranek (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. Wlej wodę do garnka. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera, białą kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotuj i wyjmij kiełbasę, resztę gotuj do czasu, aż będzie miękkie.
2. Zdejmij flaczek z białej kiełbasy i pokrój w plasterki. Wyjmij włoszczyznę i boczek z garnka. Do wywaru włóż pokrojoną kiełbasę. Dodaj zakwas. Dopraw solą i pieprzem.
3. Ugotuj 4 jajka na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Z chleba odetnij górną część, obkrój boki i wyjmij miąższ.
4. Mąkę i śmietanę zmieszaj ze sobą. Dodaj do niego gorący żurek, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj. Zupę przelej do chlebowego talerza, dodaj jajka, podawaj.
Babciagramolka
oszude
magdafer
zozolek
Najlepiej sprawdza się chleb pieczony w formach/brytfannach, bo ma ładnie podpieczone brzegi i nie ma obaw, że zupa przesiąknie. Ten chlebek kupiłam w piekarni Putka - stał ok. godzinę i nie zaczęło z niego lecieć:)
angel29
ami91
I czy zakwas masz sklepowy czy własny?
Pozdrawiam
zozolek
niezły kąsek