Żurek w chlebie na Wielkanoc

  • 8

Żurek na zakwasie, serwowany w chlebie to ozdoba wielkanocnego stołu. Zobacz film jak zrobić smaczny żurek na naturalnym zakwasie i podać go z białą kiełbasą oraz jajkiem w chlebowym talerzu.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Żurek w chlebie na Wielkanoc
Żurek to najbardziej znana wielkanocna potrawa. Jada się ją w całej Polsce. Tradycyjnie podajemy go w towarzystwie białej kiełbasy oraz jajka. Polecam podanie zupy w chlebie. Przygotowanie chlebowego talerza jest proste, a dzięki temu potrawa wygląda efektownie.

Żurek w chlebie - składniki


Przygotuj:

  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 100g boczku wędzonego
  • ok. 2 szklanki zakwasu naturalnego
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ok. 2 litry wody
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • majeranek (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
1. Wlej wodę do garnka. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera, białą kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotuj i wyjmij kiełbasę, resztę gotuj do czasu, aż będzie miękkie.

2. Zdejmij flaczek z białej kiełbasy i pokrój w plasterki. Wyjmij włoszczyznę i boczek z garnka. Do wywaru włóż pokrojoną kiełbasę. Dodaj zakwas. Dopraw solą i pieprzem.

3. Ugotuj 4 jajka na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Z chleba odetnij górną część, obkrój boki i wyjmij miąższ.

4. Mąkę i śmietanę zmieszaj ze sobą. Dodaj do niego gorący żurek, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj. Zupę przelej do chlebowego talerza, dodaj jajka, podawaj.