Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Żurek z kiełbasą po kielecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna, pożywna zupa.. można ją również podawać ze świeżym razowym pieczywem posmarowanym masłem lub z ziemniakami z wody lub duszonymi

Żurek z kiełbasą po kielecku

Składniki:

Żurek z kiełbasą po kielecku

 

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 0,5 litra zakwasu na żur
  • 4 jajka na twardo
  • 4 kromki czerstwego chleba

 

Sposób przygotowania:

Żurek z kiełbasą po kielecku
Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody. Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut. Wywar przecedzić. Dodać zakwas wraz z osadem mąki. Żurek mieszając, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku. Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną. Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki. Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki. Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.