Sposób przygotowania:
Żurek z kiełbasą po kielecku
Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody. Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut. Wywar przecedzić. Dodać zakwas wraz z osadem mąki. Żurek mieszając, zagotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku. Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną. Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki. Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki. Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.