Żywność z ekologicznych upraw

  • 3

Natura niezachwiana żadną niezdrową ingerencją potrafi obdarować nas swoimi najlepszymi bogactwami.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Żywność z ekologicznych upraw
Życie w symbiozie ze środowiskiem naturalnym może być łatwe. Droga, której szukamy do lepszego zrozumienia świata i nas samych prowadzi do ekologicznych rozwiązań, bo to one czerpią z natury i dają jej coś w zamian.

Statystyczny mieszkaniec większego miasta, podtruwany codzienną dawką samochodowych spalin, żyjący w permanentnym miejskim hałasie, żywiący się w barach szybkiej obsługi bądź sieciach Fast Foodu i cierpiący na chroniczny brak czasu marzy tylko o jednym, o chwili wytchnienia na sielankowej wsi. I niech to będzie prawdziwa wioska, gdzie nie ucieknie się od widoku pasącej się krowy, czy biegających swobodnie kur. I niech pachnie, tak po wiejsku, a przyjmiemy to bez kręcenia nosem, bo dla wielu z nas to swoisty powrót do natury, odskok od szaleńczego trybu życia w wielkim mieście.

Dbanie o nasze środowisko było najpierw modne, a teraz jest absolutnie potrzebne. Ekologia to temat przewodni wielu debat politycznych i światowych konwencji. Powstaje coraz więcej organizacji i stowarzyszeń ekologicznych. Ekologia nie jest już pustym sloganem, ani wiedzą tajemną. Coraz większa świadomość społeczeństwa na temat środowiska naturalnego, jego funkcjonowania i zależności oddziaływania pomiędzy organizmami a środowiskiem sprawiła, że ekologia stała się częścią integralną naszego istnienia.

Codziennością już stały się sklepy z produktami pochodzenia ekologicznego, ba, weszły nawet do supermarketów, gdzie spośród dziesiątek innych, można wyłowić ekologiczne perełki.

Producenci żywności ekologicznej oprócz nacisku na wysokie parametry jakościowe produktów, skupiają się właśnie na ochronie i dbałości o jakość całego środowiska naturalnego. Żywność wytwarzana jest naturalnymi metodami, w bezpiecznym i czystym środowisku. Nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, syntetycznych środków chroniących roślinę, hormonów wzrostu, ani antybiotyków. Dzięki wyeliminowaniu pestycydów i nawozów sztucznych, uprawa roślin w gospodarstwie ekologicznym nie powoduje zanieczyszczenia wód gruntowych, a gleba zachowuje swoje naturalne składniki pokarmowe.

Przykładem produktu najwyższej klasy, pochodzącego z upraw ekologicznych jest oliwa z oliwek HOC, renomowanej włoskiej firmy Carapelli.