Bloger Tygodnia - Moje Kuchenne Rewelacje

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Małgorzatę Chylę autorkę bloga - Moje Kuchenne Rewelacje. Małgosia udowadnia, że zdrowe odżywianie jak najbardziej może iść w parze ze smaczną kuchnią. Jakie produkty omija szerokim łukiem? Czy będąc dietetykiem zdarzało jej się stosować jakieś diety oraz dzięki czemu zasłużyła na porównanie do Magdy Gessler? Przeczytajcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bloger Tygodnia - Moje Kuchenne Rewelacje
fot. Małgorzata Chyla
Blog Moje Kuchenne Rewelacje miał zwyczajnie pomóc Gosi uporządkować gromadzone przez lata przepisy. Jednak rzeczywistość przerosła najśmielsze oczekiwania. Obecnie jest to miejsce, w którym gotowanie spotyka się z zasadami zdrowego odżywiania. Wypełniają je ciekawe smaki i aromaty. Próżno tu szukać półproduktów i ulepszaczy smaku. Wszystkie przepisy tworzone są z myślą o pozytywnym wpływie na organizm.

Serdecznie zachęcam do przeczytania wywiadu i do bliższego poznania autorki bloga.

"Moje Kuchenne Rewelacje" rzeczywiście pełne są rewelacyjnych przepisów. Czy pamiętasz jaki przepis jako pierwszy dodałaś na swojego bloga?

Dziękuję bardzo! Oczywiście, że pamiętam pierwszy przepis – była to grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą. Cukinia to moje ukochane warzywo, więc utkwiło mi to w pamięci. Zrobiłam wtedy zdjęcie dania i stwierdziłam, że skoro od dawna gromadzę przepisy w specjalnym zeszycie, to może czas pójść z duchem czasu i zacząć działać w sieci.

Szczerze mówiąc, nie wiedziałam wtedy nic o blogowaniu, a nawet nie czytałam blogów – chciałam mieć jedynie taki swój cyfrowy zeszyt z przepisami! Chwilę potem okazało się, że ktoś inny to czyta, pojawiły się pierwsze komentarze – i to przekonało mnie, że warto robić to dalej. I tak we wrześniu minęły już czwarte „urodziny” bloga!

szaszłyki z łososia

Na czym - w Twoim przypadku - polega poszukiwanie ciekawych smaków? Czy często podejmujesz ryzyko i łączysz ze sobą nieoczywiste składniki? 

Moje poszukiwanie ciekawych smaków to wertowanie starych przepisów, przeglądnie nowych książek kucharskich przy każdej wizycie w księgarni, czy próba odtwarzania np. smaków z wakacyjnych podróży. Mimo wszystko nie jestem jakąś wielką fanką łącznia smaków zupełnie nieoczywistych.

Piszesz o sobie: "Doradca żywieniowy, dietetyk, pasjonatka zdrowej i smacznej kuchni. Czy bycie dietetykiem pomaga w tworzeniu smacznych i zdrowych dań?

Oczywiście, że tak – znajomość zasad zdrowego żywienia i świadomość, jaki wpływ na nasze życie i zdrowie ma dobra dieta sprawia, że instynktownie sięgasz po rzeczy, które Ci służą!


bakłażan faszerowany spaghetti z pieczonymi pomidorami

Jakich produktów próżno szukać w Twojej kuchni? Wiedza na temat ich zawartości/wartości odżywczych każe Ci omijać je szerokim łukiem.

Na pewno są to wszelkiego typu dania gotowe i półprodukty – nie stosuję kostek rosołowych, przypraw typu „warzywko”, czy sosów z torebki. Naprawdę niewiele wysiłku potrzeba, by takie rzeczy robić samemu – w zdrowej, smacznej wersji! Chcąc przygotować np. spaghetti nie trzeba kupować gotowego sosu – wystarczą pomidory z puszki, dobra oliwa i kilka świeżych warzyw!

Z drugiej strony, jakich produktów nie może zabraknąć w Twojej kuchni?

Przede wszystkim tych z pełnego ziarna – dawno zamieniliśmy pieczywo, makarony czy ryż na zdrowsze, bogate w błonnik produkty pełnoziarniste. Uwielbiamy też dania z ryżem i wszelkiego rodzaju kasze! Oczywiście, wszystko jest dla ludzi – nie można być ortodoksyjnym – do nas też od czasu do czasu przyjeżdża pizza.

roladki

Czy kiedykolwiek sama podejmowałaś jakąś dietę?

Oczywiście, że tak! Pewnie nie ma osoby, która tego nie robiła W końcu jednak zrozumiałam, że diety „z doskoku” niczemu nie służą – a najważniejsza jest trwała zmiana – wprowadzenie zdrowych nawyków po prostu jako stylu życia!

Twój prosty sposób na zdrową kuchnię, dobre samopoczucie i ładną sylwetkę to...

Dużo warzyw, owoce, wspomniane wcześniej produkty pełnoziarniste. Pięć regularnych posiłków (w tym śniadania – których kiedyś nie jadałam), dużo wody i ruch – i może Ameryki nie odkrywam – ale to naprawdę działa.

plkacuszki z kaszy jaglanej

Do którego znanego kucharza jest Ci najbliżej? Weź pod uwagę np. podejście do gotowania/temperament.

To trudne pytanie – wielu jest kucharzy, których cenię. Na pewno bliska jest mi Nigella Lawson – bo od niej się zaczęło, z drugiej strony, np. tak jak Karol Okrasa – lubię „łamać” przepisy, dodając zawsze coś od siebie… A rodzinka żartuje, że temperamentem blisko mi do Magdy Gessler ;)

W związku ze zbliżającymi się świętami, zdradź nam, co jest kulinarnym pewniakiem na Twoim wigilijnym i świątecznym stole?

Nasza Wigilia i Święta są bardzo tradycyjne. W przeddzień Bożego Narodzenia na pewno barszcz z uszkami, zupa grzybowa i karp. W święta – sałatka jarzynowa, rolada schabowa z mielonym mięsem i pieczarkami, no i słodkości – sernik, makowiec, piernik i pierniczki.

gulasz z ciecierzycą

Jak zazwyczaj spędzasz Święta Bożego Narodzenia? Co w tym szczególnym czasie liczy się dla Ciebie najbardziej?

Święta spędzamy rodzinnie u naszych rodziców. I to się właśnie liczy dla mnie najbardziej – że możemy zwolnić, pobyć razem, poświęcić sobie więcej czasu. Naszą tradycją jest, że pod choinką zawsze pojawiają się gry planszowe, do których zasiadamy już po wigilijnej kolacji – i wcale tej tradycji nie przeszkadza fakt, że nasze córki już za dwa lata będą dorosłe!

Z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia życzę Redakcji i Czytelnikom gotujmy.pl zdrowych, rodzinnych i oczywiście smacznych świąt. A zabieganym, którzy mają mało czasu na „siedzenie w kuchni” polecam bardzo smaczny przepis na ekspresowy piernik z polewą czekoladową

Ekspresowy piernik z polewą czekoladową


ekspresowy piernik


Składniki:
(przepis na keksówkę 30x14 cm)


Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej typu 450

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki oleju

- 1/2 szklanki mleka

- 3 jajka
- 
2 łyżki ciemnego kakao

- 2 łyżeczki przyprawy korzennej

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 1 czubata łyżeczka sody

- 200 g powideł śliwkowych



 Polewa:

- 3 łyżki wrzącej wody

- 3 łyżki cukru pudru

- 3 łyżki ciemnego kakao

- 100 g masła 

Przygotowanie:

Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.
 
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. 

Smacznego!