Jak ułożyć weselne menu?

Planowanie weselnego menu nie jest proste. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko własne preferencje, ale również gości. Naszej uwadze nie mogą też umknąć dzieci.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak ułożyć weselne menu?

Planowanie posiłków tylko z pozoru jest bezproblemowe. Łatwo to zaobserwować, chociażby przy wymyślaniu menu na sobotni wieczór z przyjaciółmi. A co dopiero na przyjęcie, w którym ma uczestniczyć ponad 100 osób?! Pod uwagę trzeba wziąć wiele spraw. Dlatego kierowanie się wyłącznie własnymi preferencjami nie wróży sukcesu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, na co zwrócić uwagę, układając weselne menu:

  • Pierwszą, najważniejszą kwestią jest budżet. Odniego zależy ilość oraz różnorodność posiłków.
  • Druga istotną sprawą jest określenieokoliczności, w jakich odbywać się będzie przyjęcie. Czy jest to typowewesele, małe przyjęcie lub modny ostatnimi czasy wystawny obiad.Zastanówmy się czy miejsce, w którym będziemy świętować, jest odpowiednioprzystosowane (sprawdź czy są np. pomieszczenia z chłodziarkami). Wartowziąć pod uwagę również jego możliwości oraz ewentualną aranżację(przyjęcie w stylu wschodnim raczej będzie się kłóciło z wnętrzem typu„wiejska chata”).
  • Pamiętajmy, że menu nie może być wyłączniedostosowane do naszych upodobań. Nikt z gości nie musi podzielać naszejmiłości do owoców morza, albo do diety wegańskiej. Nie znaczy to jednak,że całe menu ustawiamy tylko pod gości. W końcu to nasze przyjęcie!Namawiamy tylko do elastyczności. Zadbajmy więc, by każdy mógł znaleźć cośdla siebie.
  • Zadbaj o różnorodność. Przyjęło się, że podczasprzyjęcia weselnego, powinny co 2 godziny być serwowane ciepłe dania. Wmiędzyczasie goście lubią coś przegryzać, dlatego niezbędne są przekąski.Warto też pokusić się o owoce i ciasta, napoje gazowane i soki.
  • Bądźmy kreatywni, ale bez przesady. Jeślichcesz przełamać nudną klasykę, skorzystaj z kilku propozycji, ale napewno nie rób kulinarnej rewolucji! Najzmyślniejsze dania nie sprawdzająsię na tego typu przyjęciach. Mogą też źle łączyć się z alkoholem.
  • Oszacuj liczbę gości oraz ustal czas przybyciado sali weselnej/restauracyjnej. Pozwoli Ci to na określenie ilościposiłków.
  • Przed układaniem weselnego menu, zróbrozeznanie wśród gości. Być może stan zdrowia nie pozwoli niektórym nabiesiadowanie bez ograniczeń. Zadbaj więc w razie potrzeby o danialekkostrawne, posiłki bezglutenowe, czy wegetariańskie.
  • W swoich planach nie zapomnij o dzieciach. Wiadomo,że żadne z nich nie tknie flaków albo śledzi. Za to z chęcią zjedzą rosół,czy frytki. Pomyśl nad lodami, albo czekoladowym fondue – nie tylko sąucztą dla podniebienia, ale i frajdą dla dzieciaków.
  • Weź pod uwagę porę roku. Wiadomo, że w cieplepewne potrawy szybciej tracą świeżość i szybciej się psują. Dlatego jeśliTwoja uroczystość przypada na czas letni, ogranicz np. dania z majonezem.

Pamiętaj – decyzja o weselnym menu należy do Ciebie. Ale pamiętaj, że udane przyjęcie to nie tylko zadowolona młoda para. To także zadowoleni goście. Dlatego warto czasem iść na kompromis.