Majonez domowy wykonany samodzielnie to najlepszy dodatek do sałatek. Można w dowolny sposób modyfikować ilość poszczególnych składników, dopasowując jego finalny smak do własnych preferencji. W czasie ucierania majonezu bardzo ważne jest stopniowe dodawanie oleju do jajek, octu i musztardy. Chodzi o to, by się nie zważył. Ciekawym dodatkiem do sałatek jest majonez wegański, w którym żółtka zastąpione są przez orzechy nerkowca, fasola lub mleko roślinne.
Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Majonez to król sałatkowo-surówkowych wariacji. Można przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie składał się z najlepszych składników. Prowansalska odmiana popularnego majonezu to jajeczno-czosnkowy sos aioli, który z powodzeniem może być wykorzystywany w śródziemnomorskich wariantach sałatki z pekinki. Domowy majonez wegański, czyli nie zawierający składników pochodzenia zwierzęcego, można wykonać z orzechów nerkowca, mleka roślinnego, np. sojowego lub fasoli.

Sałatki wegetariańskie

Sałatki wegetariańskie

Sałatki wegetariańskie to te bez mięsnych oraz rybnych dodatków. Sałatki wegetariańskie z makaronem można przyrządzać z makaronu pszennego, a w wersji bezglutenowej: z kukurydzianego, gryczanego, sojowego lub ryżowego. Doskonałym dodatkiem w tym przypadku jest ser feta i kukurydza z puszki. Lekka sałatka wegetariańska z winegretem lub dipem na bazie jogurtu naturalnego smakuje doskonale z grillowanymi warzywami. Sałatka z ryżem, brokułami, sosem czosnkowym z prażonymi orzeszkami piniowymi to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę.

Majonez domowy

Majonez domowy

Domowy majonez jest zdrowszy niż ten ze sklepu. Można go przygotować już w kilka minut. Wystarczy zmiksować jajka na twardo z musztardą, oliwą z oliwek, miodem, octem, solą oraz białym pieprzem. Następnie sos należy włożyć do lodówki na pół godziny, by jego smak się ujednolicił. W innej wersji majonezu jajko zastąpi serek wiejski (bez śmietanki), twaróg, feta albo dojrzałe awokado. Taki sos sprawdzi się do kanapek, frytek, dań mięsnych oraz sałatek.

Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Sos aioli

Sos aioli

Sos do sałatki to jej kluczowy składnik – łączący wszystkie smaki. Francuski sos aioli może z powodzeniem zastępować majonez. Przyrządza się go z żółtek ugotowanych na twardo jajek, dużej ilości świeżego czosnku, musztardy, oliwy i soku z cytryny. W wersji wegańskiej żółtka można zastąpić np. pokruszonym drobno serem tofu lub płatkami drożdżowymi. Sos aioli jest bardzo uniwersalny. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami sałat, świeżymi warzywami, mięsnymi oraz rybnymi dodatkami. Aioli ma postać gęstej emulsji, można do niego dodawać również świeżo mielony pieprz i ocet, np. balsamiczny.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa przygotowana z gotowanych warzyw z dodatkiem majonezu i kiszonych ogórków jest pyszna i niezwykle uniwersalna. Doskonale pasuje do kanapki z szynką lub grzanek posmarowanych czosnkiem.

Oprócz podstawowych składników, takich jak: marchew, ziemniaki, cebula, jabłko, ogórki kiszone, groszek konserwowy i majonez, możemy dodać do sałatki warzywnej jajka, tuńczyka lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa „inaczej” to również jej wersja dietetyczna, w której zastępujemy majonez jogurtem naturalnym. Sałatka wielowarzywna ma również swoją wegańską wersję. Nie ma w niej tradycyjnego majonezu tylko majonez z nerkowców, fasoli lub mleka roślinnego.

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Przybliżony smak gyrosa, czyli mięsa opiekanego na ogromnym ruszcie, można uzyskać smażąc je na patelni, piekąc w piekarniku lub na grillu. W tym celu najlepiej użyć pokrojonej w około 3 cm kawałki piersi z kurczaka, indyka, szynki wieprzowej, jagnięciny, baraniny lub cielęciny. Bardzo istotna w tego typu potrawach jest kompozycja przypraw. Sałatka gyros powinna mieć aromat kozieradki, oregano, chili, rozmarynu i czarnego pieprzu. Oprócz mięsa może zawierać: ser feta, makaron, pomidory, kapustę pekińską, ogórki, majonez, cebulę oraz kukurydzę. Sałatka gyros doskonale prezentuje się w postaci misternie ułożonych na sobie warstw.

Znaleźliśmy 168 przepisów w kategorii Sałatka z majonezem

Sałatka z cebuli

Sałatka z cebuli

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

xooxoo xooxoo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: