CO TO JEST MAJONEZ?
Majonez to zimny sos majonezowy o konsystencji emulsji powstały z oliwy, żółtek jaj przyprawionych octem winnym, cytryną, białym pieprzem i solą. Niegdyś wytwarzany przez nasze babcie, obecnie produkowany na masową skalę w postaci zakonserwowanej.
Przyjmuje się, że majonez został wynaleziony we Francji w mieście Mahoń gdzie w 1756r. odniesiono zwycięstwo nad siłami brytyjskimi pod kierownictwem księcia Louis François Armand du Plessis de Richelieu. Admirał dowodzący walką był tak wdzięczny za obecność księcia podczas bitwy, że ku jego czci wynalazł sos zwany majonezem. Podawał go z jajami gotowanymi na twardo, co po pewnym czasie stało się popularne w wielu częściach kraju!
SZTUKA ROBIENIA MAJONEZU
Majonez to uwielbiany przez nas dodatek do różnych potraw. Sztuka jego przyrządzania jest prosta i nie wymaga zbyt skomplikowanych działań. By stworzyć ten pyszny sos wystarczy bowiem ubić odpowiednią proporcję żółtek jaj i oleju roślinnego!
Majonez robiony w domowych warunkach, najlepiej ubijać ręcznie za pomocą trzepaczki lub rózgi. Opcjonalnie, jeśli brak Wam czasu, możecie wykorzystać do tego celu mikser.
Bardzo ważnym elementem naszego majonezu jest olej. Wybierając go najlepiej kierować się jego naturalnym smakiem i niezbyt intensywnym zapachem. Najlepszy okaże się więc olej słonecznikowy bądź rzepakowy.
Zdjęcia: Fotolia
Wybór jaj również wymaga odrobiny wysiłku. Do produkcji majonezu warto wybierać jaja z chowu ekologicznego - są zdrowsze i lepiej poddają się ubijaniu!
JAK ZROBIĆ MAJONEZ?
Ilość otrzymanego majonezu zależy od tego ilu żółtek użyjemy. Jeśli chcecie uzyskać go więcej na czas zbliżającej się Wielkanocy, odpowiednia będzie ilość 3 jaj. Na każde z żółtek przypada proporcjonalnie szklanka oleju roślinnego!
Żółtka przekładamy do naczynia, solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny ( la wzmocnienia smaku możecie dodać też łyżkę musztardy) i zaczynamy ubijać. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, bardzo wolnym strumieniem wlewamy część oleju. Czynność powtarzamy gdy poprzednia porcja oleju zostanie dobrze ubita.
Kontynuując ubijanie emulsji, zaobserwujecie, że jej objętość zwiększa się i zaczyna nabierać konsystencji kremu. Wtedy możecie nieco szybciej dodawać olej i ubijać do momentu całkowitego zbielenia majonezu!
Zdjęcie: Fotolia
Gdy majonez będzie gotowy, przełóżcie go do słoika i przechowujcie w lodówce nie dłużej niż kilka dni.
SPOSÓB NA ZWAŻONY MAJONEZ
Zdarza się Wam czasem zwarzyć majonez? Nie martwcie się, to jeszcze nic straconego! Aby go uratować należy w osobnym naczyniu umieścić żółtko z kilkoma kroplami oleju, ubijać, a kiedy zacznie gęstnieć małymi porcjami dodawać do niego ten wcześniej zwarzony. Kiedy uzyska on gładkość i delikatność będzie gotowy do spożycia!
ZAINSPIRUJCIE SIĘ!
Samodzielne gotowanie, przygotowywanie posiłków i wymyślanie nowych przepisów to powód do dumy dla każdego początkującego kucharza. Jeśli brakuje Wam inspiracji do robienia wymyślnych dodatków, koniecznie zainspirujcie się naszymi przepisami na sosy i dipy! Dodadzą one Waszym potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale i oryginalności!
Przepis, który koniecznie powinien znaleźć się w Waszych przepisownikach to majonez w 3 ziołowych wariacjach. Jesteśmy pewni, że te aromatyczne przysmaki przypadną do gustu każdemu! Wśród nich jest majonez z pieczonymi warzywami, majonez z czosnkiem i cytryną, a także majonez z chili i kolendrą – czyż to nie brzmi wspaniale?
Godny spróbowania i polecenia jest również wegański majonez słonecznikowy bez dodatku jaj. Prawda, że to interesująca propozycja?
Zdjęcia: Fotolia
Sos majonezowy to przysmak, który współgra z ogromną ilością potraw – począwszy od sałatek, poprzez mięsa, ryby, jaja, wędliny czy owoce morza. Poświęćcie odrobinę czasu i przygotujcie go w swoim domu – jego smak zapamiętacie na długo!
Majonez to zimny sos majonezowy o konsystencji emulsji powstały z oliwy, żółtek jaj przyprawionych octem winnym, cytryną, białym pieprzem i solą. Niegdyś wytwarzany przez nasze babcie, obecnie produkowany na masową skalę w postaci zakonserwowanej.
Przyjmuje się, że majonez został wynaleziony we Francji w mieście Mahoń gdzie w 1756r. odniesiono zwycięstwo nad siłami brytyjskimi pod kierownictwem księcia Louis François Armand du Plessis de Richelieu. Admirał dowodzący walką był tak wdzięczny za obecność księcia podczas bitwy, że ku jego czci wynalazł sos zwany majonezem. Podawał go z jajami gotowanymi na twardo, co po pewnym czasie stało się popularne w wielu częściach kraju!
SZTUKA ROBIENIA MAJONEZU
Majonez to uwielbiany przez nas dodatek do różnych potraw. Sztuka jego przyrządzania jest prosta i nie wymaga zbyt skomplikowanych działań. By stworzyć ten pyszny sos wystarczy bowiem ubić odpowiednią proporcję żółtek jaj i oleju roślinnego!
Majonez robiony w domowych warunkach, najlepiej ubijać ręcznie za pomocą trzepaczki lub rózgi. Opcjonalnie, jeśli brak Wam czasu, możecie wykorzystać do tego celu mikser.
Bardzo ważnym elementem naszego majonezu jest olej. Wybierając go najlepiej kierować się jego naturalnym smakiem i niezbyt intensywnym zapachem. Najlepszy okaże się więc olej słonecznikowy bądź rzepakowy.
Zdjęcia: Fotolia
Wybór jaj również wymaga odrobiny wysiłku. Do produkcji majonezu warto wybierać jaja z chowu ekologicznego - są zdrowsze i lepiej poddają się ubijaniu!
JAK ZROBIĆ MAJONEZ?
Ilość otrzymanego majonezu zależy od tego ilu żółtek użyjemy. Jeśli chcecie uzyskać go więcej na czas zbliżającej się Wielkanocy, odpowiednia będzie ilość 3 jaj. Na każde z żółtek przypada proporcjonalnie szklanka oleju roślinnego!
Żółtka przekładamy do naczynia, solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny ( la wzmocnienia smaku możecie dodać też łyżkę musztardy) i zaczynamy ubijać. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, bardzo wolnym strumieniem wlewamy część oleju. Czynność powtarzamy gdy poprzednia porcja oleju zostanie dobrze ubita.
Kontynuując ubijanie emulsji, zaobserwujecie, że jej objętość zwiększa się i zaczyna nabierać konsystencji kremu. Wtedy możecie nieco szybciej dodawać olej i ubijać do momentu całkowitego zbielenia majonezu!
Zdjęcie: Fotolia
Gdy majonez będzie gotowy, przełóżcie go do słoika i przechowujcie w lodówce nie dłużej niż kilka dni.
SPOSÓB NA ZWAŻONY MAJONEZ
Zdarza się Wam czasem zwarzyć majonez? Nie martwcie się, to jeszcze nic straconego! Aby go uratować należy w osobnym naczyniu umieścić żółtko z kilkoma kroplami oleju, ubijać, a kiedy zacznie gęstnieć małymi porcjami dodawać do niego ten wcześniej zwarzony. Kiedy uzyska on gładkość i delikatność będzie gotowy do spożycia!
ZAINSPIRUJCIE SIĘ!
Samodzielne gotowanie, przygotowywanie posiłków i wymyślanie nowych przepisów to powód do dumy dla każdego początkującego kucharza. Jeśli brakuje Wam inspiracji do robienia wymyślnych dodatków, koniecznie zainspirujcie się naszymi przepisami na sosy i dipy! Dodadzą one Waszym potrawom nie tylko znakomitego smaku, ale i oryginalności!
Przepis, który koniecznie powinien znaleźć się w Waszych przepisownikach to majonez w 3 ziołowych wariacjach. Jesteśmy pewni, że te aromatyczne przysmaki przypadną do gustu każdemu! Wśród nich jest majonez z pieczonymi warzywami, majonez z czosnkiem i cytryną, a także majonez z chili i kolendrą – czyż to nie brzmi wspaniale?
Godny spróbowania i polecenia jest również wegański majonez słonecznikowy bez dodatku jaj. Prawda, że to interesująca propozycja?
Zdjęcia: Fotolia
Sos majonezowy to przysmak, który współgra z ogromną ilością potraw – począwszy od sałatek, poprzez mięsa, ryby, jaja, wędliny czy owoce morza. Poświęćcie odrobinę czasu i przygotujcie go w swoim domu – jego smak zapamiętacie na długo!
LauraLaura
niezły kąsek
ola29