Przepisy na rybę po grecku

Przepisy na rybę po grecku
Jeżeli lista Waszych świątecznych potraw nie została jeszcze zamknięta, to koniecznie dorzućcie do niej rybę po grecku. Co prawda jest ona nie znana w kuchni temperamentnych Greków, ale idealnie wpisuję się w postną tradycję Świąt Bożego Narodzenia i jest kolorowym urozmaiceniem świątecznego menu.
Tradycyjnie rybę po grecku podaję się w asyście warzywnego sosu. Podstawowymi elementami tej pierzynki są: tarta marchewka, seler, cebula, pietruszka oraz koncentrat pomidorowy. Tak podsmażone warzywa, a następnie podduszone z odrobiną wody oraz przypraw tworzą pomarańczową otoczkę dla kawałków ryby.

Ryba po grecku jest daniem uniwersalnym, ponieważ możemy je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno w roli przekąski. Kawałki ryby, oprószona zaledwie mąką, powinny być podsmażone na patelni, a następnie ułożone na płytkich półmiskach. Dopuszcza się jednak przygotowanie ryby na parze i doprawienie jej bardziej pikantnym sosem.

Do dań typu ryba po grecku najlepiej nadają się białe ryby typu dorsz, morszczuk czy mintaj. Smaki sosu i mięsa idealnie ze sobą korespondują tworząc zgrany duet. Zapraszamy do poszukiwania inspiracji w poniższej kategorii.

Znaleziono: 212 w dziale przepisy

Szukano: ryba po grecku

Łosoś po grecku

Łosoś po grecku

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sola w sosie greckim

Sola w sosie greckim

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sola w sosie greckim

Sola w sosie greckim

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Salsa rybna

Salsa rybna

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka po Grecku

Rybka po Grecku

siwek88 siwek88

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka po grecku

Rybka po grecku

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka po grecku

Rybka po grecku

Klaudynka Klaudynka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: