Kulinarne lifehacki

Poznaj kilka sprytnych pomysłów, które można wykorzystać w kuchni. Przydadzą się zarówno podczas gotowania, jak i sprzątania. Są naprawdę proste i łatwe do wykonania, a być może dzięki nim zaoszczędzisz trochę czasu i niepotrzebnych nerwów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kulinarne lifehacki
fot. Fotolia
Lifehacki to nic innego jak sprawdzone sposoby na ułatwienie sobie i innym życia. Nie da się niestety wymyślić sprytnych i prostych rozwiązań dla każdego problemu, ale warto próbować tam, gdzie jest to możliwe. I tak już stanowczo za dużo czasu spędzamy na walce z nieposkromioną materią!

Szczególnie wyraźnie odczuwamy to w kuchni, gdzie dużo się działa, kroi, brudzi, miesza, obiera, a czasem każda minuta jest na wagę złota. W takich momentach warto mieć kilka asów w rękawie, które sprawią, że jakoś sobie z tym wszystkim poradzimy.
  • Każdemu zdarzy się przypalić garnek. Kiedy to się stanie nie ma co załamywać rąk. Trzeba nasypać do środka garnka sodę oczyszczoną, zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po spaleniźnie nie będzie ani śladu. Zamiast sody można posłużyć się również solą.
  • W lodówce przechowujemy dużo różnych produktów spożywczych. Wszystkie razem mogą wydawać nieprzyjemny zapach. Pozbędziemy go się wkładając do lodówki talerzyk z proszkiem do pieczenia.
  • Masz w domu pieczywo i zupełnie nie masz na nie ochoty, bo jest czerstwe, a wszystkie sklepy akurat dzisiaj są zamknięte i nie możesz kupić świeżego chleba? Wypróbuj sposób z gotującą się wodą i szmatką. Naciągnij czystą, bawełnianą szmatkę na garnek z gotującą się wodą, ułóż na niej pokrojone w kawałki pieczywo i przykryj głębokim talerzem. Pieczywo będzie znacznie lepiej smakować.
  • Jeśli nie masz ochoty pić kawy lub herbaty z kamieniem, który robi się w czajniku, możesz pozbyć się go zagotowując w nim wodę razem z kwaskiem cytrynowym. Po pół godzinie będziesz mieć zupełnie czysty czajnik.
  • Nie lubisz popękanych parówek? Żeby tego uniknąć nie gotuj parówek we wrzątku, tylko włóż je najpierw do zimnej wody i dopiero zagotuj.
  • Po smażeniu ryby patelnia może wydzielać charakterystyczny zapach. Usuniesz go zostawiając na kilka godzin patelnię zalaną fusami z kawy.
  • Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Aby to zrobić wystarczy włożyć je do zimnej wody z solą (ok. 8 łyżek soli na 1 litr wody). Jeśli jako wypłynie na powierzchnię oznacza to, że jest stare.
  • Wielu z nas zadaje sobie to odwieczne pytanie: jak nie płakać przy obieraniu cebuli? Otóż podczas wykonywania tej czynności trzeba starać się oddychać ustami, żeby opary cebuli nie podrażniały nosa. Należy również przed i w trakcje krojenia zalewać deskę i nóż gorącą wodą.
  • Jeśli nie masz mikrofali w domu tym lifehackiem możesz posłużyć się w pracy. Jak domyć brudną mikrofalę? Do środka należy włożyć sok z cytryny z wodą w miseczce i włączyć mikrofalówkę na najwyższą temperaturę. Następnie posłużyć się papierowym ręcznikiem, który zbierze łatwo odchodzące zabrudzenia.
  • Podczas gotowania jajek często zdarza się, że skorupka pęka a zawartość wylewa się na zewnątrz. Jak sobie z tym poradzić? Wsyp do wody, w której gotujesz, trochę soli. Szanse, że skorupka pęknie zmaleją, ale nie do zera. Jeśli mimo zawartości soli w wodzie skorupka i tak pęknie, sól spowoduje, że zawartość jajka zostanie w jego środku.
  • Jeśli przesoliłeś zupę możesz poradzić sobie wkładając do niej na ok. pół godziny surowe ziemniaki pokrojone w połówki albo ćwiartki, które wyciągną z potrawy nadmierną sól. Ziemniaki wyjmij przed podaniem zupy na talerz. Jeśli przesoliłeś rosół wbij do niego surowe jajko, które trzeba zebrać po tym, jak tylko się zetnie.