Proste triki na ułatwienie kuchennego życia

Przygotowanie pysznego ciasta wymaga nie lada wysiłku. Czasem jednak warto pewne rzeczy sobie ułatwić. Ciasta drożdżowe, pączki, lukry już nie są dla nas zagadką!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Proste triki na ułatwienie kuchennego życia
fot. Fotolia

Jak przygotować dobre drożdżowe ciasto? Oto kilka wskazówek, które ułatwią pieczenie.

Gdy zostawimy ciasto drożdżowe do wyrośnięcia i musimy je odstawić na chwilkę, a nie chcemy, by za bardzo urosło, wystarczy przykryć je wilgotnym papierem. Ciasto przestanie rosnąć. Później wystarczy włożyć je do piekarnika i upiec.
W czasie zagniatania ciasta drożdżowego, ogromnie irytujące jest to, jak bardzo klei się ono do rąk. Na to także jest sposób. Tuż przed zagniataniem wystarczy posmarować ręce oliwą z oliwek.
Jeśli chcemy, żeby ciasto było koloru złocistego, w czasie zagniatania, należy dodać do niego budyniu waniliowego, dzięki któremu nabierze ono takiej barwy.

A jak przygotować dobry lukier?
Polecam ucieranie cukru pudru z białkiem. By lukier zachował biały kolor, należy dość długo - około 20 minut ucierać go. By ładnie lśnił po udekorowaniu nim ciasta, warto dodać w czasie ucierania kilka kropelek oliwy.

Czas na pączki już minął, ale wiedzy nigdy za wiele.
By pączki nie nasiąkły tłuszczem, należy smażyć je na rozgrzanym wcześniej oleju lub oliwie.
Co jednak zrobić, by się nie przypaliły? Co jakiś czas do rozgrzanego tłuszczu wrzucić kawałek surowego ziemniaka.

Pozwolę sobie podsunąć jeszcze malutkie wskazówki dotyczące robienia kremów.
Warto dodać do nich żelatynę. Jednak nie należy robić tego bezpośrednio. Żelatynę trzeba połączyć z dwoma łyżkami kremu, dokładnie wymieszać, a dopiero później dodać do reszty.

Mnie te kuchenne wskazówki ułatwiły niejedną prace. Polecam! :)



Poznaj cudowne przepisy na ciasta! >>>