Zapachy w kuchni

  • 4

Nieustannie w kuchni mieszają się zapachy przeróżnych pieczonych, gotowanych, czy smażonych dań. Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów?

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Zapachy w kuchni
fot. Fotolia

Kuchnia, to mieszanina wielu smaków i zapachów. Gotowana kapusta, ryby, owoce morza, spalenizna. Wszystkie te zapachy nieraz nijak się nie łączą i wtedy... no właśnie, wtedy w kuchni nie za ładnie pachnie. Są jednak sposoby na to, żeby pozbyć się tych niemiłych zapachów.
Sposobów jest kilka. Każdy z nich równie skuteczny i szybki. Wystarczy niewielki nakład pracy i po niemiłym zapachu. Jak się ich pozbyć? Poczytajcie.

1. ZAPACHY SPALENIZNY
Przypalona pieczeń lub inne danie nie za ładnie pachnie. Ale jest na to sposób. Bierzemy kawałek mandarynki, pomarańczy lub cytryny i odrabiamy od nich skórkę. Taką skórkę wrzucamy do piekarnika. Ma to za zadanie wydobycie zapachu cytrusu i zlikwidowanie zapachu piekarnika.
Jeśli już zapach wyjdzie z pieca na kuchnię, też można się go pozbyć. W niewielkiej ilości wody mieszamy torebkę cynamonu i kilka goździków. Doprowadzamy do wrzenia. Cały zapach uniesie się po kuchni.

2. KAPUSTA
Do gotowanej kapusty, czy też gołąbków warto wrzucić skórkę ciemnego chleba. Nie spowoduje ona zmiany smaku dania, ale pozwoli na wsiąknięcie nieprzyjemnego zapachu w tą skórkę.

3. RYBY
Na patelnię, na której smażymy rybę, należy dodać plasterki surowego ziemniaka. Plastry wchłoną zapach ryby. Jeśli zapach już się w kuchni znajduje, należy uprażyć na patelni dwie łyżki kawy (najlepiej zmielonej). Po kuchni uniesie się piękny zapach.

4. CEBULA NA DESCE
Po poszatkowani cebuli lub czosnku, na desce może pozostać nieprzyjemny zapach. Trudno się go czasem pozbyć. Wtedy bierzemy sól i wysypujemy na deskę i pozostawiamy na noc. Po tym czasie wysypujemy sól i przecieramy sokiem z cytryny. Zapach zniknie! Sprawdzone!

Takie łatwe, a takie skuteczne. Polecam.


A inne zapachy? Mamy na to sposób! >>>