7 głównych zasad przyrządzania nalewki

Pamiętaj o 7 głównych zasadach, a przygotowane przez Ciebie trunki będą zawsze wyśmienite!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
7 głównych zasad przyrządzania nalewki
1. Po pierwsze spirytus. Podczas przyrządzania nalewki ze świeżych owoców zalewaj je spirytusem rozcieńczonym do mocy 60-700. Jeżeli przyrządzamy nalewkę z owoców suszonych używaj spirytusu rozcieńczonego do mocy 500

2. Po drugie woda do rozcieńczania. Używaj do rozcieńczania jedynie czystej, przegotowanej i ostudzonej wody.

3.Po trzecie filtrowanie nalewki Do filtrowania nalewki używaj waty lub gazy, specjalnej bibuły filtracyjnej lub czystego płótna wetkniętych w lejek.

4.Po czwarte. rozdrabnianie składników Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, aby wydobyć z nich wszelkie aromaty i aby jak najlepiej połączyły się z alkoholem.

5. Czas. Nie spiesz się. W trakcjie przyrządzaniu nalewki czas jest sprzymierzeńcem. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni a owoców od 4 do 10 tygodni.

6. Słodzenie. Po maceracji nalewkę dosładzamy syropem, ewentualnie przyprawiamy miodem lub karmelem.

7. Dojrzewanie. Nalewki, tak jak whisky, z czasem zyskują na jakości. Aby dojrzewanie przynosiło najlepsze efekty, nalewki przechowuje się w butelkach z ciemnego szkła, wówczas światło nie zmieni ich barwy.