DLACZEGO ROBIMY PRZETWORY?
Domowe przetwory stają się modne, a dżemy, konfitury i marmolady zrobione samodzielnie to jeden z najnowszych trendów kulinarnych obecnego roku! O tym, iż gotowanie jest na topie nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Kucharzą i pieką już wszyscy, a jedzenie stało się również tematem rozmów, rozległych artykułów poradniczych oraz obiektem barwnych zdjęć!
Niezwykle istotnym tematem kulinarnych poczynań jest słoikowanie – czyli przygotowywanie domowych przetworów. Robimy je w domowym zaciszu, bo pragniemy się zdrowo odżywiać, spożywać sprawdzone produkty, a także zaoszczędzić pieniądze z domowego budżetu.
Ekologicznie przygotowane przetwory są często zbyt drogie i nie każdego na nie stać, a w sklepach kupimy tanie i ładne słoiki, naklejki czy ozdoby do weków. Podczas sezonu na bazarkach zakupimy też niedrogie warzywa, które przyrządzimy bez chemicznych dodatków, konserwantów czy szalenie słodkiego syropu glukozowo-fruktozowego!
DYNIOWE PRZETWORY
Miłośnicy dyni przez cały jesienny okres eksperymentują z przepisami by uzyskać jak najlepszy efekt na zimę! Doskonałym sposobem na dopieszczenie swojego podniebienia będzie dżem dyniowy, który przygotować można wyłącznie z tego barwnego warzywa, lub połączyć je z soczystymi, ulubionymi przez Was owocami.
Niezwykle cenionym przysmakiem jest dżem z dodatkiem pomarańczy, cytryny, jabłka czy malin, a odrobina orientalnych przypraw zamieni go w prawdziwy rarytas. Te aromatyczne smakołyki wykorzystać można do pieczywa, deserów i ciast, a nawet do mięsnych pieczeni!
Wśród Waszych spiżarnianych zapasów znaleźć się powinna także dynia marynowana! Ten smakowity kąsek będzie ciekawym dodatkiem do mięsa, a jego wyrazisty słodko – kwaśny smak idealnie współgra z filetem kurczaka lub delikatnym schabem.
Miłośnicy dyniowego smaku bez wątpienia skosztują także dyniówki – czyli aromatycznej nalewki z dyni! Ten oryginalny trunek będzie lekko korzenny za sprawą goździków, kory cynamonowej i świeżego imbiru.
Niespotykana nalewka dyniowa może stać się prezentem dla Waszych bliskich! Jest ona niepowtarzalna i stanowi podarunek od serca! Zakręcona w ozdobnej butelce z ciekawym opisem wpisuje się w znany wszystkim trend Do It Yourself – zrób to sam!
Zdjęcia: Fotolia
Wasze maluchy przepadają za nutellą? Nic w tym dziwnego, smakołyk ten podjadają również dorośli! Alternatywa dla tej kuszącej słodkości będzie nutella przygotowana z dyni! Jej konsystencja przypomina tę oryginalną i dlatego wspaniale nadaje się do ciast, deserów na zimno, pieczywa czy kremowych polew do przekąsek!
Jeśli pragniecie cieszyć się dyniowymi przetworami przez całą zimę, do swoich zapasów dołączcie też kompot z dyni! Smakołyk ten jest niebywale esencjonalny i stanowić może bazę dla budyniu, kisielu czy masy. Wspomniany napój, osłodzony naturalnym miodem doda energii i pożywi w mroźny czas!
Tak ja my kochacie robić ciekawe przetwory na zimę? Dynia będzie do tego pysznym materiałem. Zachęcamy do korzystania z pomysłów na to warzywo, gdyż każdy przepis opatrzony zdjęciem zyskuje cenne wirtualne wymienne na nagrody!
Polecamy: Jak pasteryzować dynię? >>>
Domowe przetwory stają się modne, a dżemy, konfitury i marmolady zrobione samodzielnie to jeden z najnowszych trendów kulinarnych obecnego roku! O tym, iż gotowanie jest na topie nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Kucharzą i pieką już wszyscy, a jedzenie stało się również tematem rozmów, rozległych artykułów poradniczych oraz obiektem barwnych zdjęć!
Niezwykle istotnym tematem kulinarnych poczynań jest słoikowanie – czyli przygotowywanie domowych przetworów. Robimy je w domowym zaciszu, bo pragniemy się zdrowo odżywiać, spożywać sprawdzone produkty, a także zaoszczędzić pieniądze z domowego budżetu.
Ekologicznie przygotowane przetwory są często zbyt drogie i nie każdego na nie stać, a w sklepach kupimy tanie i ładne słoiki, naklejki czy ozdoby do weków. Podczas sezonu na bazarkach zakupimy też niedrogie warzywa, które przyrządzimy bez chemicznych dodatków, konserwantów czy szalenie słodkiego syropu glukozowo-fruktozowego!
DYNIOWE PRZETWORY
Miłośnicy dyni przez cały jesienny okres eksperymentują z przepisami by uzyskać jak najlepszy efekt na zimę! Doskonałym sposobem na dopieszczenie swojego podniebienia będzie dżem dyniowy, który przygotować można wyłącznie z tego barwnego warzywa, lub połączyć je z soczystymi, ulubionymi przez Was owocami.
Niezwykle cenionym przysmakiem jest dżem z dodatkiem pomarańczy, cytryny, jabłka czy malin, a odrobina orientalnych przypraw zamieni go w prawdziwy rarytas. Te aromatyczne smakołyki wykorzystać można do pieczywa, deserów i ciast, a nawet do mięsnych pieczeni!
Wśród Waszych spiżarnianych zapasów znaleźć się powinna także dynia marynowana! Ten smakowity kąsek będzie ciekawym dodatkiem do mięsa, a jego wyrazisty słodko – kwaśny smak idealnie współgra z filetem kurczaka lub delikatnym schabem.
Miłośnicy dyniowego smaku bez wątpienia skosztują także dyniówki – czyli aromatycznej nalewki z dyni! Ten oryginalny trunek będzie lekko korzenny za sprawą goździków, kory cynamonowej i świeżego imbiru.
Niespotykana nalewka dyniowa może stać się prezentem dla Waszych bliskich! Jest ona niepowtarzalna i stanowi podarunek od serca! Zakręcona w ozdobnej butelce z ciekawym opisem wpisuje się w znany wszystkim trend Do It Yourself – zrób to sam!
Zdjęcia: Fotolia
Wasze maluchy przepadają za nutellą? Nic w tym dziwnego, smakołyk ten podjadają również dorośli! Alternatywa dla tej kuszącej słodkości będzie nutella przygotowana z dyni! Jej konsystencja przypomina tę oryginalną i dlatego wspaniale nadaje się do ciast, deserów na zimno, pieczywa czy kremowych polew do przekąsek!
Jeśli pragniecie cieszyć się dyniowymi przetworami przez całą zimę, do swoich zapasów dołączcie też kompot z dyni! Smakołyk ten jest niebywale esencjonalny i stanowić może bazę dla budyniu, kisielu czy masy. Wspomniany napój, osłodzony naturalnym miodem doda energii i pożywi w mroźny czas!
Tak ja my kochacie robić ciekawe przetwory na zimę? Dynia będzie do tego pysznym materiałem. Zachęcamy do korzystania z pomysłów na to warzywo, gdyż każdy przepis opatrzony zdjęciem zyskuje cenne wirtualne wymienne na nagrody!
Polecamy: Jak pasteryzować dynię? >>>
Marika-
Magdalena88
weronikaS