1. Świeżość, świeżość i jeszcze raz świeżość! To podstawowe przykazanie dotyczące przyrządzania ryby. Najprościej jest kupować rybę w całości. O jej świeżości świadczy wówczas oko (nie może być mętne) i łuska ( musi być lśniąca).
2. Czas! Ryby nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej. Krótko gotowana ryba zachowuje większość swoich walorów smakowych. Wystarczy że jej mięso zetnie się i rozdziela po naciśnięciu widelcem - to świadczy o tym, że temperatury już jest wystarczy!
3. Planowanie! Warto jest dokładnie zaplanować podawanie potraw z ryb na ciepło, ponieważ odgrzewanie ryby odbiera jej wiele walorów smakowych i dobrych właściwości.
4. Savoir vivre! Zasady się zmieniają. Dotyczy to także podawania ryb. Przyjęło się ogólnie, że rybę jemy zwyczajnie, nożem i widelcem. Często bowiem odpowiednie widelczyki i szpadki nie mają swojego miejsca w naszych kuchniach.
5.Ryba lubi się z cytryną. Przynajmniej ich większość. Dzieje się tak między innymi dlatego,że skropienie ryby sokiem z cytryny powoduje skruszenie skórki, dzięki czemu nie jest łykowata.
6. Alkoholowe towarzystwo. Do ryby podajemy białe wina lub wina różowe . Do ryb z pomidorami lub wędzonych, pasuje wino czerwone. Ciężkie słodkie wina, czy cierpkie piwo, to nie jest dobre towarzystwo dla ryby...
7. Przyprawianie. Oczywiście eksperymenty są jak najbardziej wskazane, jednak jeśli dopiero zaczynasz przygodę z rybami, pamiętaj, że komponują się z nimi : tymianek, rozmaryn, estragon, kolendra, majeranek, koperek, czosnek i natka.
2. Czas! Ryby nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej. Krótko gotowana ryba zachowuje większość swoich walorów smakowych. Wystarczy że jej mięso zetnie się i rozdziela po naciśnięciu widelcem - to świadczy o tym, że temperatury już jest wystarczy!
3. Planowanie! Warto jest dokładnie zaplanować podawanie potraw z ryb na ciepło, ponieważ odgrzewanie ryby odbiera jej wiele walorów smakowych i dobrych właściwości.
4. Savoir vivre! Zasady się zmieniają. Dotyczy to także podawania ryb. Przyjęło się ogólnie, że rybę jemy zwyczajnie, nożem i widelcem. Często bowiem odpowiednie widelczyki i szpadki nie mają swojego miejsca w naszych kuchniach.
5.Ryba lubi się z cytryną. Przynajmniej ich większość. Dzieje się tak między innymi dlatego,że skropienie ryby sokiem z cytryny powoduje skruszenie skórki, dzięki czemu nie jest łykowata.
6. Alkoholowe towarzystwo. Do ryby podajemy białe wina lub wina różowe . Do ryb z pomidorami lub wędzonych, pasuje wino czerwone. Ciężkie słodkie wina, czy cierpkie piwo, to nie jest dobre towarzystwo dla ryby...
7. Przyprawianie. Oczywiście eksperymenty są jak najbardziej wskazane, jednak jeśli dopiero zaczynasz przygodę z rybami, pamiętaj, że komponują się z nimi : tymianek, rozmaryn, estragon, kolendra, majeranek, koperek, czosnek i natka.
Tit
Blendi