Proszek do pieczenia bez fosforanów

Coraz więcej mówi się o szkodliwym wpływie fosforanów na zdrowie. Pieczemy ciasta w domu używając proszku do pieczenia - czy istnieje jakiś zdrowszy zamiennik tego produktu? Przeczytajcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Proszek do pieczenia bez fosforanów
fot. Fotolia
W prasie oraz telewizji ciągle mówi się o zdrowym żywieniu - o tym, żeby nie używać fosforanów. Tymczasem okazuje się, że nawet taki "zwykły" proszek do pieczenia zawiera fosforan a dokładnie difosforan disodowy.

Na początku zaczęłam używać do swoich wypieków tylko sody oczyszczonej, ale potem trochę poczytałam, pochodziłam po różnych sklepach i... znalazłam w sprzedaży proszek do pieczenia bez fosforanów (jest oczywiście droższy od zwykłego, ale warto zainwestować).

Z kolei dla osób które maja ochotę przygotować samemu taki proszek podaje przepis (wypróbowany). Wystarczy użyć 120 g mąki ryżowej, 50 g sody oczyszczonej oraz 50 g winianu potasu (inaczej: kamienia winnego).

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, przesiewamy przez sito. Umieszczamy w szczelnie zamykanym pojemniku i używamy do wypieku domowych ciast.