Jakie dżemy lubimy?
Polacy najchętniej wybierają dżemy truskawkowe, wiśniowe, malinowe albo porzeczkowe. Chętnie po nie sięgają szczególnie zimą i wiosną, kiedy przypominają sobie smak pysznych owoców. Ciekawostką jest, że w innych krajach ludzie preferują inne smaki dżemów, np. w Portugalii przysmakiem jest dżem o smaku marchewki. Dla nas to smak dosyć dziwny, bo jednak dżem kojarzy się ze smakiem owoców.
Zawartość owoców w dżemie
Dżemy poza szeroką gamą smaków różnią się od siebie również ceną i jakością. Dżemy sprzedawane po najniższej cenie można produkować z przecierów (które robi się z owoców słabej jakości lub pulp owocowych (konserwowanych dwutlenkiem siarki), wody, masy cukru, pektyny oraz dodatków – to ma przekonać konsumenta, że dany produkt to najlepszy dżem o jakim tylko możemy zamarzyć.
Dobór składników nie może być całkowicie dowolny. Nie może zawierać mniej niż 35 g owoców na 100 g produktu. Istnieją również konfitury ekstra o zawartości owoców przekraczającej 65 g na100 g. Poza wszelkimi podziałami znajdują się produkty Streamline 100%, które zawierają 117 g owoców na 100 g produktu. Niestety produkty tego typu są niedostępne w Polsce, a szkoda, bo produkty z dużą zawartością owoców są zdrowsze i smaczniejsze.
Jakość a cena
Istotne znaczenie dla dżemu ma również sposób pozyskiwania i jakość owoców, wykorzystywanych do produkcji dżemu. Najlepszą metodą jest mrożenie. Owoce nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin. Im lepsza jest metoda utrwalania owoców, tym droższy dżem otrzymujemy.
Jeżeli wybierzemy dżem w plastikowym opakowaniu to mamy niemal pewność, że zawiera konserwanty. Dżemy w słoikach są pasteryzowane. Tak więc, jak widać, lepiej wybierać dżemy trochę droższe, szczelnie zamknięte w słoiczkach. Wtedy mamy pewność gwarancji wysokiej jakości i dobrego smaku.
Polacy najchętniej wybierają dżemy truskawkowe, wiśniowe, malinowe albo porzeczkowe. Chętnie po nie sięgają szczególnie zimą i wiosną, kiedy przypominają sobie smak pysznych owoców. Ciekawostką jest, że w innych krajach ludzie preferują inne smaki dżemów, np. w Portugalii przysmakiem jest dżem o smaku marchewki. Dla nas to smak dosyć dziwny, bo jednak dżem kojarzy się ze smakiem owoców.
Zawartość owoców w dżemie
Dżemy poza szeroką gamą smaków różnią się od siebie również ceną i jakością. Dżemy sprzedawane po najniższej cenie można produkować z przecierów (które robi się z owoców słabej jakości lub pulp owocowych (konserwowanych dwutlenkiem siarki), wody, masy cukru, pektyny oraz dodatków – to ma przekonać konsumenta, że dany produkt to najlepszy dżem o jakim tylko możemy zamarzyć.
Dobór składników nie może być całkowicie dowolny. Nie może zawierać mniej niż 35 g owoców na 100 g produktu. Istnieją również konfitury ekstra o zawartości owoców przekraczającej 65 g na100 g. Poza wszelkimi podziałami znajdują się produkty Streamline 100%, które zawierają 117 g owoców na 100 g produktu. Niestety produkty tego typu są niedostępne w Polsce, a szkoda, bo produkty z dużą zawartością owoców są zdrowsze i smaczniejsze.
Jakość a cena
Istotne znaczenie dla dżemu ma również sposób pozyskiwania i jakość owoców, wykorzystywanych do produkcji dżemu. Najlepszą metodą jest mrożenie. Owoce nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin. Im lepsza jest metoda utrwalania owoców, tym droższy dżem otrzymujemy.
Jeżeli wybierzemy dżem w plastikowym opakowaniu to mamy niemal pewność, że zawiera konserwanty. Dżemy w słoikach są pasteryzowane. Tak więc, jak widać, lepiej wybierać dżemy trochę droższe, szczelnie zamknięte w słoiczkach. Wtedy mamy pewność gwarancji wysokiej jakości i dobrego smaku.