Marta Chowaniec: Czy trzeba duże umiejętności kulinarne, żeby gotować według zasad ajurwedy?
Elżbieta Żuk-Widmańska: Przygotowanie posiłku według zasad ajurwedy nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy mieć otwartość na nowe smaki i doznania kulinarne oraz podstawową wiedzę z zakresu ajurwedy. Ajurweda to powrót do natury, stosowanie produktów świeżych, nieprzetworzonych chemicznie oraz odpowiednio dobranych przypraw.
Proszę o przykładowy jadłospis.
Przykładowy jadłospis: śniadanie – płatki owiane na wodzie z bakaliami lub krem z kaszy jaglanej, zimą może byś również zupa warzywna. Obiad – zupa warzywna lub dal (żółta soczewica) ryż basmati, bakłażan z pomidorami, kolacja: duszone jabłka z przyprawami.
Czyli składniki tej kuchni nie są szczególnie drogie?
Nie, w kuchni ajurwedyjskiej stosujemy takie produkty jak: owoce, warzywa, ryż, kasze, soczewicę, groch, fasole, mleko (od krowy), maślankę, miód, jogurt, kiełki, orzechy, migdały, pestki, suszone owoce, przyprawy.
Jaki smak i przyprawa najbardziej zaskakuje amatorów typowej polskiej kuchni?
Myślę, że najbardziej zaskakującą przyprawą jest asafetida (żywica drzewa fenula asafoetida - zapaliczka lekarska). Dostępna w postaci zastygniętej żywicy lub jako proszek. Używa się jej w bardzo małych ilościach ze względu na mocny zapach i przypominający cebulę smak. Ma silne właściwości lecznicze. Jest bardzo skutecznym środkiem na wzdęcie i poprawiającym trawienie oraz wchłanianie produktów skrobiowych i wysoko białkowych (np. dalu). Uśmierza skurcze i działa wyksztuś lnie, przeczyszczająco i usuwa toksyny z przewodu pokarmowego.
Dlaczego warto przejść na taki sposób odżywiania?
Dania kuchni ajurwedyjskiej przygotowuje się łatwo i szybko. Produkty i przyprawy są ogólnie dostępne. Potrawy kuchni ajurwedyjskiej, nie tylko odżywiają, równoważą i regenerują organizm, ale również uspokajają umysł. Jest to dieta, która zapewnia nam zdrowie i dobre samopoczucie.
www.ajurweda.pl
Elżbieta Żuk-Widmańska:
e-mail: ela@ajurweda.pl
tel.: +48 511 240 342
Terminy warsztatów kulinarnych - nauka gotowania według zasad ajurwedy
18 kiwetnia Spot, ul. Dolna Wilda 87 ,61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
oraz 27 lutego,
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00-227 Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok.2
tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl
www.alcha.p
Elżbieta Żuk-Widmańska: Przygotowanie posiłku według zasad ajurwedy nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy mieć otwartość na nowe smaki i doznania kulinarne oraz podstawową wiedzę z zakresu ajurwedy. Ajurweda to powrót do natury, stosowanie produktów świeżych, nieprzetworzonych chemicznie oraz odpowiednio dobranych przypraw.
Proszę o przykładowy jadłospis.
Przykładowy jadłospis: śniadanie – płatki owiane na wodzie z bakaliami lub krem z kaszy jaglanej, zimą może byś również zupa warzywna. Obiad – zupa warzywna lub dal (żółta soczewica) ryż basmati, bakłażan z pomidorami, kolacja: duszone jabłka z przyprawami.
Czyli składniki tej kuchni nie są szczególnie drogie?
Nie, w kuchni ajurwedyjskiej stosujemy takie produkty jak: owoce, warzywa, ryż, kasze, soczewicę, groch, fasole, mleko (od krowy), maślankę, miód, jogurt, kiełki, orzechy, migdały, pestki, suszone owoce, przyprawy.
Jaki smak i przyprawa najbardziej zaskakuje amatorów typowej polskiej kuchni?
Myślę, że najbardziej zaskakującą przyprawą jest asafetida (żywica drzewa fenula asafoetida - zapaliczka lekarska). Dostępna w postaci zastygniętej żywicy lub jako proszek. Używa się jej w bardzo małych ilościach ze względu na mocny zapach i przypominający cebulę smak. Ma silne właściwości lecznicze. Jest bardzo skutecznym środkiem na wzdęcie i poprawiającym trawienie oraz wchłanianie produktów skrobiowych i wysoko białkowych (np. dalu). Uśmierza skurcze i działa wyksztuś lnie, przeczyszczająco i usuwa toksyny z przewodu pokarmowego.
Dlaczego warto przejść na taki sposób odżywiania?
Dania kuchni ajurwedyjskiej przygotowuje się łatwo i szybko. Produkty i przyprawy są ogólnie dostępne. Potrawy kuchni ajurwedyjskiej, nie tylko odżywiają, równoważą i regenerują organizm, ale również uspokajają umysł. Jest to dieta, która zapewnia nam zdrowie i dobre samopoczucie.
www.ajurweda.pl
Elżbieta Żuk-Widmańska:
e-mail: ela@ajurweda.pl
tel.: +48 511 240 342
Terminy warsztatów kulinarnych - nauka gotowania według zasad ajurwedy
18 kiwetnia Spot, ul. Dolna Wilda 87 ,61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
oraz 27 lutego,
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
00-227 Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok.2
tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl
www.alcha.p
polcia