Kuchnię koreańską określa się najgorętszym trendem sezonu. Najłatwiej ją scharakteryzować pisząc, że jest to połączenie kuchni japońskiej i chińskiej. Zwykle nie używa się w niej masła. Głównym składnikiem jest ryż, surowe ryby i mięso. Najczęściej używane przyprawy to imbir i papryka chili.
Popularne dania:
Soju – alkoholowy napój przygotowany z ryżu, ziemniaków, pszenicy, jęczmienia zwyczajnego, batatów lub tapioki.
Naengmyeon – danie podawane na zimno. Składa się z makaronu z mąki gryczanej, wołowiny, jabłka i jajka.
Mochi – słodkie ciasta, które wyglądają jak kluski, przygotowane z mąki ryżowej, nadziewane truskawkami. Kulki te obtacza się w sezamie goma.
Bibimbap – ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem. Jedno z najpopularniejszych dań koreańskich.
Popularne dania:
Soju – alkoholowy napój przygotowany z ryżu, ziemniaków, pszenicy, jęczmienia zwyczajnego, batatów lub tapioki.
Naengmyeon – danie podawane na zimno. Składa się z makaronu z mąki gryczanej, wołowiny, jabłka i jajka.
Mochi – słodkie ciasta, które wyglądają jak kluski, przygotowane z mąki ryżowej, nadziewane truskawkami. Kulki te obtacza się w sezamie goma.
Bibimbap – ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem. Jedno z najpopularniejszych dań koreańskich.