Dieta rodzielna

Została opracowana w 1911 roku w Stanach Zjednoczonych, a do dziś cieszy się niezwykłą popularnością. Zasady są bardzo proste.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Dieta rodzielna
 Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną. Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad:

jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze
przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych warzyw, wody mineralnej lub owocowej niesłodzonej herbaty
każde z dań głównych (tj. obiad i kolacja) powinno zawierać przynajmniej jeden naturalny ekstaspalacz tłuszczu, np. witamina C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnityna.
 
Podstawowe produkty z grupy węglowodanowej to:
produkty zbożowe: muesli pełnoziarniste, otręby owsiane, pieczywo pełnoziarniste: razowe, graham, pieczywo chrupkie, płatki zbożowe, kukurydziane itp., ryż brązowy, kasza, mąka itd,
niektóre warzywa i owoce: ziemniaki, banany, daktyle, figi itp.,
 
Do grupy białkowej należą w większości:
chude mięso: wołowina, cielęcina, drób, dziczyzna itp.,
chude ryby: dorsz, halibut, flądra, kergulena, mintaj, morszczuk, pstrąg, sola, sandacz, itp.,
owoce morza i skorupiaki: kraby, małże, raki itp.,
jajka i mleko,
pomidory, szpinak,
niektóre owoce: pestkowe, jagodowe, ziarnkowe, leśne, egzotyczne, cytrusowe,
niektóre napoje: herbaty i soki owocowe.
 
Info: www.dietarodzielna.pl