Według mitologii greckiej, początek istnienia wyspy nawiązuje do płomiennej miłości boga słońca Heliosa z córką Posejdona, piękną nimfą Rodos. Zrodzony z tego związku syn Kerkafos miał troje dzieci: Kamejros, Ialyssos i Lindos, które stworzyły trzy największe miasta na wyspie. Dzięki opiece Heliosa, słońce ogrzewa Rodos aż 300 dni w roku, dlatego określana jest również mianem Wyspy Słońca.
Najpiękniejszym miejscem wyspy jest stolica, czyli miasto Rodos – pełne urokliwych restauracji i kramów oraz ciekawych zabytków, do których należą miedzy innymi Pałac Wielkich Mistrzów, Stare Miasto oraz pozostałości jednego z 7 cudów świata – Kolosa Rodyjskiego, który runął do morza podczas trzęsienia ziemi. Warte zwiedzenia jest również miasto Lindos z ruinami świątyni bogini Ateny i starożytne Kamejros, o którym wspomina Homer w Iliadzie. Nie można pominąć również jednego z najromantyczniejszych miejsc wyspy – Doliny Motyli, zachwycającego przybyszów tysiącami wielobarwnych motyli unoszących się w powietrzu i tworzących zapierający dech w piersiach widok.
A tutaj garść sprawdzonych przepisów inspirowanych kuchnią grecką:
Greckie tzatziki wykonane przez crembrule
Sałatka grecka Babci Halinki
Klopsiki czosnkowo-kminkowe, Szpinak z ryżem, dodane przez Niki
Ser feta w oliwie, dodane przez Ma-Gosia
Muszaka zapiekanka grecka przyrządzona przez luna19
Sałatka grecka dodana przez Pati Kuchareczka
Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii anecia04
Polędwiczka w ziołach z musaką - konkursowe połączenie kuchni greckiej i polskiej w wydaniu szefa kuchni Dwór Stary Macieja Kobylańskiego
Dolmades-gołąbki z liści winogron Berniki
Ziemniaczki zapiekane po grecku Bazylii
I wiele innych przepisów kuchni greckiej.