Rodos – wyspa słońca i miłości

Długie piaszczyste plaże, lazurowe morze, urokliwe zatoki i niezmienna słoneczna pogoda to główne atuty Rodos.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rodos – wyspa słońca i miłości

Według mitologii greckiej, początek istnienia wyspy nawiązuje do płomiennej miłości boga słońca Heliosa z córką Posejdona, piękną nimfą Rodos. Zrodzony z tego związku syn Kerkafos miał troje dzieci: Kamejros, Ialyssos i Lindos, które stworzyły trzy największe miasta na wyspie. Dzięki opiece Heliosa, słońce ogrzewa Rodos aż 300 dni w roku, dlatego określana jest również mianem Wyspy Słońca.

Z powodu swojego położenia – na styku trzech bogatych kultur, Rodos jest najbardziej zróżnicowaną pod względem krajobrazu, kultury, kuchni i zwyczajów jej mieszkańców wyspą Morza Śródziemnego. W licznych tawernach popularne są zarówno tureckie kebaby, grecka sałatka, jak i włoskie spaghetti, a spacerujący po wąskich uliczkach turyści z równą łatwością natkną się na turecką łaźnię, bogato zdobioną synagogę, czy też ruiny starożytnej świątyni z czasów chrześcijaństwa. Z powodu bliskości wybrzeża tureckiego i sąsiadujących, niewielkich wysp, Rodos umożliwia również emocjonujące eskapady dla spragnionych przygód i pięknych widoków urlopowiczów.

Najpiękniejszym miejscem wyspy jest stolica, czyli miasto Rodos – pełne urokliwych restauracji i kramów oraz ciekawych zabytków, do których należą miedzy innymi Pałac Wielkich Mistrzów, Stare Miasto oraz pozostałości jednego z 7 cudów świata – Kolosa Rodyjskiego, który runął do morza podczas trzęsienia ziemi. Warte zwiedzenia jest również miasto Lindos z ruinami świątyni bogini Ateny i starożytne Kamejros, o którym wspomina Homer w Iliadzie. Nie można pominąć również jednego z najromantyczniejszych miejsc wyspy – Doliny Motyli, zachwycającego przybyszów tysiącami wielobarwnych motyli unoszących się w powietrzu i tworzących zapierający dech w piersiach widok.

A tutaj garść sprawdzonych przepisów inspirowanych kuchnią grecką:

Greckie tzatziki wykonane przez crembrule

Sałatka grecka Babci Halinki

Klopsiki czosnkowo-kminkowe, Szpinak z ryżem, dodane przez Niki

Ser feta w oliwie, dodane przez Ma-Gosia

Muszaka zapiekanka grecka przyrządzona przez luna19

Sałatka grecka dodana przez Pati Kuchareczka

Kolorowa sałatka z grillowanej cukinii
  anecia04

Polędwiczka w ziołach z musaką - konkursowe połączenie kuchni greckiej i polskiej w wydaniu szefa kuchni Dwór Stary Macieja Kobylańskiego

Dolmades-gołąbki z liści winogron Berniki

Ziemniaczki zapiekane po grecku Bazylii

I wiele innych przepisów kuchni greckiej.