Alergia to nie to samo co nietolerancja pokarmowa – to warto zapamiętać i znać różnicę między tymi terminami. Nietolerancja wynika z braku konkretnego enzymu biorącego udział w trawieniu, przez co dany produkt nie jest przyswajany przez nasz organizm. Najczęściej występujące nietolerancje to te na gluten albo laktozę. Natomiast alergia jest obronną reakcją naszego układu odpornościowego, który błędnie kwalifikuje jakiś składnik jako zagrożenie. Organizm próbuje zwalczyć wroga, a my odczuwamy to jako szereg różnych objawów, od łagodnych wysypek po utraty świadomości. Z dwojga złego lepiej cierpieć na alergię, bo z niej z czasem można wyrosnąć.
Objawy alergii pokarmowych
Co ciekawe, bardzo często pierwszy kontakt ze szkodzącym nam produktem nie daje niepokojących objawów. Mogą one pojawiać się po jakimś czasie regularnego spożywania danego pokarmu. U jednych reakcje alergiczne występują od razu i gwałtownie, u innych dopiero po kilku godzinach albo nawet dniach.
Ktoś może doświadczyć silnych reakcji ze strony układu pokarmowego, oddechowego i nerwowego jednocześnie, a ktoś tylko delikatnych objawów skórnych. Wszystko zależy od wieku, stopnia uczulenia na dany produkt i indywidualnych predyspozycji. Najczęstszymi objawami alergicznymi są świąd, pieczenie, obrzęk, problemy jelitowe, problemy z oddychaniem, refluks przełykowy, nieżyt nosa, permanentne zmęczenie, zaburzenia snu.
Produkty alergogenne
Najprostszą i najskuteczniejszą metodą, aby uchronić się przed nieprzyjemnymi reakcjami organizmu na niepożądany pokarm jest po prostu unikanie go. W skrajnych przypadkach włącza się leczenie lekami, ale najczęściej niespożywanie szkodzącego nam jedzenia w zupełności wystarczy. Jakie produkty są najbardziej alergogenne?
Jajka – jedno jajko może zawierać nawet do kilkudziesięciu substancji uczulających! Na alergię na jajka najczęściej cierpią dzieci. Zazwyczaj uczula białko. Będąc uczulonym na ten produkt trzeba pamiętać, że nie wystarczy unikać samych jajek, ale trzeba też wyeliminować wszystkie potrawy, w których skład wchodzą. Jajka dodawane są do deserów, ciast, naleśników, makaronów, pasztetów, kostek bulionowych i do wielu innych produktów.
Mleko krowie – podobnie jak uczulenie na jajka, tak alergia na mleko występuje najczęściej u dzieci i zazwyczaj mija z wiekiem. Można szukać zastępników mleka krowiego w postaci mleka owczego, koziego i sojowego albo znaleźć źródło wapnia w innych produktach. Przy uczuleniu na mleko trzeba unikać m.in. majonezu, serów, jogurtów, słodyczy zawierających mleko w proszku.
Orzechy – w przeciwieństwie do powyższych alergii ta na orzechy towarzyszy nam najczęściej do końca życia. Orzechy, zwłaszcza arachidowe, uznawane są za jedne z najsilniejszych znanych alergenów. Należy unikać słodyczy, w których mogą wystąpić nawet ich śladowe ilości, płatków do mleka z ich dodatkiem, oleju powstałego na bazie orzechów itp.
Ryby – wśród ryb uczula zwłaszcza dorsz, śledź, makrela i łosoś. Alergia na ryby jest zwykle połączona z alergią na skorupiaki. Żeby wystąpiły reakcje niepożądane czasem wystarczy sam zapach ryby albo jej dotknięcie. Przy tej alergii należy unikać także produktów zawierających mączkę rybną.
Owoce morza – przy tej alergii trzeba unikać owoców morza takich jak homary, ostrygi, małże, langusty, ślimaki, ośmiornice. Mięczaki rzadziej wywołują alergie, ale jeśli już to robią to najczęściej objawia się to poważnymi, gwałtownymi zmianami w organizmie. Mogą nawet zagrażać życiu.
Owoce – uczulają najczęściej cytrusy, truskawki, kiwi i banany. Wywołują pokrzywkę, zapalenie spojówek, kaszel i objawy ze strony przewodu pokarmowego. Czasem nie trzeba całkowicie wykluczać owoców z diety, wystarczy spożywać je w przetworzonej formie po obróbce termicznej, kiedy większość alergenów umiera.
Seler – znany jest jako najbardziej uczulające warzywo. Uczula cały seler, bez wyjątku, każda jego część od korzenia po łodygę. Reakcja alergiczna u osób wrażliwych może wystąpić nawet przy samym obieraniu tego warzywa!
Gluten – obecny jest w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, owies, żyto i we wszelkich pochodnych tych produktów: mąkach, makaronach, kaszach. Często spotkamy go pod różnymi postaciami jako dodatek do pasztetów, wędlin czy parówek, zup a nawet przypraw i serów. Eliminacja glutenu z diety może być nie lada wyzwaniem.
Czytaj etykiety
Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich jest na coś uczulony, dobrze wiesz jak trudne może być życie z alergią. Nawet niewielki kontakt z alergenem może powodować poważne reakcje ze strony organizmu, niekiedy wymagające hospitalizacji. Trzeba się strzec na każdym kroku! Alergie pokarmowe to szczególnie ciężki orzech do zgryzienia.
Nawet jeśli wiemy, że jesteśmy uczuleni na konkretny produkt i staramy się go unikać, czasem nam się to nie udaje. W dzisiejszych czasach producenci żywności mogą dodawać do swoich wyrobów składniki, których zupełnie się nie spodziewamy. Jeśli wiesz, że jesteś alergikiem czytaj uważnie każdą etykietę! Unikniesz wtedy nieprzyjemnych, kłopotliwych, a czasem po prostu groźnych dla zdrowia objawów.
Objawy alergii pokarmowych
Co ciekawe, bardzo często pierwszy kontakt ze szkodzącym nam produktem nie daje niepokojących objawów. Mogą one pojawiać się po jakimś czasie regularnego spożywania danego pokarmu. U jednych reakcje alergiczne występują od razu i gwałtownie, u innych dopiero po kilku godzinach albo nawet dniach.
Ktoś może doświadczyć silnych reakcji ze strony układu pokarmowego, oddechowego i nerwowego jednocześnie, a ktoś tylko delikatnych objawów skórnych. Wszystko zależy od wieku, stopnia uczulenia na dany produkt i indywidualnych predyspozycji. Najczęstszymi objawami alergicznymi są świąd, pieczenie, obrzęk, problemy jelitowe, problemy z oddychaniem, refluks przełykowy, nieżyt nosa, permanentne zmęczenie, zaburzenia snu.
Produkty alergogenne
Najprostszą i najskuteczniejszą metodą, aby uchronić się przed nieprzyjemnymi reakcjami organizmu na niepożądany pokarm jest po prostu unikanie go. W skrajnych przypadkach włącza się leczenie lekami, ale najczęściej niespożywanie szkodzącego nam jedzenia w zupełności wystarczy. Jakie produkty są najbardziej alergogenne?
Jajka – jedno jajko może zawierać nawet do kilkudziesięciu substancji uczulających! Na alergię na jajka najczęściej cierpią dzieci. Zazwyczaj uczula białko. Będąc uczulonym na ten produkt trzeba pamiętać, że nie wystarczy unikać samych jajek, ale trzeba też wyeliminować wszystkie potrawy, w których skład wchodzą. Jajka dodawane są do deserów, ciast, naleśników, makaronów, pasztetów, kostek bulionowych i do wielu innych produktów.
Mleko krowie – podobnie jak uczulenie na jajka, tak alergia na mleko występuje najczęściej u dzieci i zazwyczaj mija z wiekiem. Można szukać zastępników mleka krowiego w postaci mleka owczego, koziego i sojowego albo znaleźć źródło wapnia w innych produktach. Przy uczuleniu na mleko trzeba unikać m.in. majonezu, serów, jogurtów, słodyczy zawierających mleko w proszku.
Orzechy – w przeciwieństwie do powyższych alergii ta na orzechy towarzyszy nam najczęściej do końca życia. Orzechy, zwłaszcza arachidowe, uznawane są za jedne z najsilniejszych znanych alergenów. Należy unikać słodyczy, w których mogą wystąpić nawet ich śladowe ilości, płatków do mleka z ich dodatkiem, oleju powstałego na bazie orzechów itp.
Ryby – wśród ryb uczula zwłaszcza dorsz, śledź, makrela i łosoś. Alergia na ryby jest zwykle połączona z alergią na skorupiaki. Żeby wystąpiły reakcje niepożądane czasem wystarczy sam zapach ryby albo jej dotknięcie. Przy tej alergii należy unikać także produktów zawierających mączkę rybną.
Owoce morza – przy tej alergii trzeba unikać owoców morza takich jak homary, ostrygi, małże, langusty, ślimaki, ośmiornice. Mięczaki rzadziej wywołują alergie, ale jeśli już to robią to najczęściej objawia się to poważnymi, gwałtownymi zmianami w organizmie. Mogą nawet zagrażać życiu.
Owoce – uczulają najczęściej cytrusy, truskawki, kiwi i banany. Wywołują pokrzywkę, zapalenie spojówek, kaszel i objawy ze strony przewodu pokarmowego. Czasem nie trzeba całkowicie wykluczać owoców z diety, wystarczy spożywać je w przetworzonej formie po obróbce termicznej, kiedy większość alergenów umiera.
Seler – znany jest jako najbardziej uczulające warzywo. Uczula cały seler, bez wyjątku, każda jego część od korzenia po łodygę. Reakcja alergiczna u osób wrażliwych może wystąpić nawet przy samym obieraniu tego warzywa!
Gluten – obecny jest w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, owies, żyto i we wszelkich pochodnych tych produktów: mąkach, makaronach, kaszach. Często spotkamy go pod różnymi postaciami jako dodatek do pasztetów, wędlin czy parówek, zup a nawet przypraw i serów. Eliminacja glutenu z diety może być nie lada wyzwaniem.
Czytaj etykiety
Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich jest na coś uczulony, dobrze wiesz jak trudne może być życie z alergią. Nawet niewielki kontakt z alergenem może powodować poważne reakcje ze strony organizmu, niekiedy wymagające hospitalizacji. Trzeba się strzec na każdym kroku! Alergie pokarmowe to szczególnie ciężki orzech do zgryzienia.
Nawet jeśli wiemy, że jesteśmy uczuleni na konkretny produkt i staramy się go unikać, czasem nam się to nie udaje. W dzisiejszych czasach producenci żywności mogą dodawać do swoich wyrobów składniki, których zupełnie się nie spodziewamy. Jeśli wiesz, że jesteś alergikiem czytaj uważnie każdą etykietę! Unikniesz wtedy nieprzyjemnych, kłopotliwych, a czasem po prostu groźnych dla zdrowia objawów.