Pomijam fakt, że królik w wielu domach, traktowany jest jak przyjaciel i domowa maskotka, zatem zjedzenie króliczego mięsa, może być odbierane podobnie, jak zjedzenie psa czy kota. Niemniej jednak, w Polsce króliki na ubój, czyli nie te malutkie, słodkie i kochane, tylko te duże, hodowane są masowo i jako ciekawostkę, mogę powiedzieć, że Polska jest jednym z głównych eksporterów tego mięsa do krajów Europy Zachodniej.
Warto zobaczyć ! Królik w roli głównej - przepisy >>>
Dzięki takiej charakterystyce, królik zajmuje jedną z najwyższych pozycji i klasyfikacji mięs polecanym dzieciom, osobom starszym, osobom zmagającym się z ciężkimi chorobami, po przebytych operacjach, rekonwalescentom, a także osobom ze skłonnościami do alergii, w tym także najmłodszym dzieciom, a także kulturystom.
Królik jest także bardziej odporny na choroby, na które coraz częściej chorują świnie, krowy, czy drób. Dlatego też, coraz częściej sięgamy po mięso królicze. Warto wiedzieć, że królik ma jedno z najczystszych mięs, ponieważ sam jest bardzo czystym zwierzęciem. W naturze żywi się jedynie najlepszymi źdźbłami trawy, wyjada najlepsze i najbardziej dorodne warzywa, oraz wybiera najlepszą paszę.
Mięso królika można podawać w formie potrawki, pasztetu, pieczeni, gulaszu. Ja osobiście najczęściej gotuje zupę, polecam krupnik z dodatkiem drobiu, następnie siekam sam drób, a z królika robię drugie danie w formie potrawki ze śmietaną i buraczkami.
Zobacz przepisy z użyciem mięsa z królika >>>
weronikaS
meg-air
Na króliku można gotować praktycznie każdą zupkę! Ja dziś zrobiłam nawet pastę na kanapki z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku :) chlebek opiekłam w opiekaczu, pokroiłam na małe kosteczki i było super :) starzy przegryzali do białego winka, a dzieciaki wcinały jako kolację! Tak uraczyłam niespodziewanych gości :)