Druga genialna p(rop)ozycja
Pamiętacie pierwszą książkę MAG „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, dzięki której poznaliśmy 100 sprawdzonych przepisów na dania, pojawiające się najczęściej na polskich stołach, w wersji bezpiecznej dla alergika? Katarzyna Jankowska znowu wyszła naprzeciw oczekiwaniom i opublikowała już drugą, niezwykłą książkę!
„Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje” to pozycja, która stanowi rozwiązanie kolejnych kulinarnych problemów każdej mamy alergika - jak przygotować świąteczne potrawy przy ograniczonej ilości składników? Nowa książka, to zbiór receptur na różne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich znajdziemy propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite wypieki. Kuszące zdjęcia zachęcą do wypróbowania tłustoczwartkowych pączków, faworków i oponek. Nie zabraknie też kilku propozycji na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty.
Nietypowe rozwiązania
Które dziecko nie lubi fast foodów? Smaczne burgery, tortille, chipsy, pizze i frytki zachwycą niejednego wymagającego malucha, a i nastolatkowie pokochają te dania. Z książki dowiecie się też jak zrobić zakwas z buraków do wypieku chleba, wegański majonez i przyprawę do pierników. Czym zaś byłby tort bez kremu, polewy czy masy? Również na te elementy ciasta MAG znalazła rozwiązanie!
Katarzyna Jankowska podpowie także jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. Książka odpowiada na liczne pytania dręczące osoby, które na codzień zmagają się z ograniczeniami w diecie i daje jasne rozwiązania w postaci przepisów. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku.
Alergia w liczbach
Książka zawiera 106 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu. 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. 96 przepisów jest wegańskich a 75 nie posiada cukru.
Każdy przepis w tej książce jest także opatrzony adnotacją od dietetyka, stworzoną z myślą o osobach przejawiających alergię krzyżową na różne warzywa czy owoce. Część dań, podobnie jak w pierwszej książce, inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i zostały przez nią przygotowane specjalnie dla alergika.
MAG po raz kolejny dzieli się swoim doświadczeniem i udowadnia, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować, nawet gdy lista niedozwolonych produktów jest długa. Jej przepisy nie tylko podpowiadają jak wykonać poszczególne dania, ale również inspirują i oferują wiele nowych rozwiązań.
Dowiedz się więcej o alergiach krzyżowych >>>
Pamiętacie pierwszą książkę MAG „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie”, dzięki której poznaliśmy 100 sprawdzonych przepisów na dania, pojawiające się najczęściej na polskich stołach, w wersji bezpiecznej dla alergika? Katarzyna Jankowska znowu wyszła naprzeciw oczekiwaniom i opublikowała już drugą, niezwykłą książkę!
„Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje” to pozycja, która stanowi rozwiązanie kolejnych kulinarnych problemów każdej mamy alergika - jak przygotować świąteczne potrawy przy ograniczonej ilości składników? Nowa książka, to zbiór receptur na różne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich znajdziemy propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite wypieki. Kuszące zdjęcia zachęcą do wypróbowania tłustoczwartkowych pączków, faworków i oponek. Nie zabraknie też kilku propozycji na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty.
Nietypowe rozwiązania
Które dziecko nie lubi fast foodów? Smaczne burgery, tortille, chipsy, pizze i frytki zachwycą niejednego wymagającego malucha, a i nastolatkowie pokochają te dania. Z książki dowiecie się też jak zrobić zakwas z buraków do wypieku chleba, wegański majonez i przyprawę do pierników. Czym zaś byłby tort bez kremu, polewy czy masy? Również na te elementy ciasta MAG znalazła rozwiązanie!
Katarzyna Jankowska podpowie także jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. Książka odpowiada na liczne pytania dręczące osoby, które na codzień zmagają się z ograniczeniami w diecie i daje jasne rozwiązania w postaci przepisów. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku.
Alergia w liczbach
Książka zawiera 106 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu. 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. 96 przepisów jest wegańskich a 75 nie posiada cukru.
Każdy przepis w tej książce jest także opatrzony adnotacją od dietetyka, stworzoną z myślą o osobach przejawiających alergię krzyżową na różne warzywa czy owoce. Część dań, podobnie jak w pierwszej książce, inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i zostały przez nią przygotowane specjalnie dla alergika.
MAG po raz kolejny dzieli się swoim doświadczeniem i udowadnia, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować, nawet gdy lista niedozwolonych produktów jest długa. Jej przepisy nie tylko podpowiadają jak wykonać poszczególne dania, ale również inspirują i oferują wiele nowych rozwiązań.
Dowiedz się więcej o alergiach krzyżowych >>>
Nina W.
karola25