to wiecznie zielone drzewo strefy tropikalnej - pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako przyprawy używa się owoców. Na nasz kontynent trafiły w XVIw. Owoce badianu mają kształt gwiazdkowaty, złożone są z 6-10 mieszków z nasionami, ułożonych na osi środkowej. Anyż gwiazdkowaty zawiera olejki lotne, żywice, taniny, cukry i terpeny. Ma także delikatne działanie rozkurczowe, bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe, moczopędne i pobudzające trawienie. Badian jest bardzo aromatyczny i ma słodkawo-korzenny smak. Owoce w kuchni stosuje się w postaci suszonej - całe lub zmielone. Dodaje się je do kompotów, wypieków, zup owocowych. Stanowi składnik mieszanek przyprawowych do pierników, grzanych win oraz mięs pieczonych. Można nim aromatyzować nalewki i likiery. Jego charakterystyczny i mocny aromat nie każdemu odpowiada więc trzeba wykorzystywać go z umiarem.