Skąd u Pana zainteresowanie kawą i prowadzeniem warsztatów?
Moja przygoda z kawą zaczęła się sześć lat temu. Po kilku latach pracy za barem zmieniłem miejsce pracy z typowego cocktail baru na kawiarnię, w której kawa była najważniejsza z całego menu, dzięki temu miałem okazję do cyklicznych szkoleń, trafiłem tam też na ludzi, którzy zarazili mnie pasją do kawy i tak zostało do dziś.
Prowadzenie warsztatów narodziło się w trakcie pracy, każdy nowy pracownik musiał być przeszkolony i dopasowany do naszego systemu, a że pracowałem od początku istnienia lokalu, to obowiązek szkolenia przypadł mnie, później otworzyliśmy kolejny lokal i tych szkoleń było coraz więcej.
Jakie są cechy dobrego baristy?
Dobry barista musi być wszechstronny, tzn. posiadać wiedzę specjalistyczną z zakresu: sprzętu, kawy, musi mieć też pasję i osobowość oraz być dobrym sprzedawcą.
Suma tych elementów sprawia, że barista jest odpowiednio wykwalifikowany.
Jaką kawę Pan lubi?
Moje ulubione kawy to espresso i cappuccino, espresso lubię wypić z dobrej jakości ziaren arabiki, natomiast do cappuccino uwielbiam typowe włoskie mieszanki z domieszką robusty.
Gdzie kupować dobrą kawę?
Polecałbym znalezienie sobie małej palarni kawy i tam kupowałbym świeżo paloną kawę.
Jakie wzory można namalować na piance z mleka? Czy trzeba mieć duże zdolności artystyczne?
Ktoś kiedyś powiedział, że ogranicza nas tylko wyobraźnią i tutaj możemy się z tym zgodzić,
podstawowe wzory lane prosto z dzbanka spienionego mleka to serce, jabłko, tulipan, rozeta,
możemy też użyć sosu czekoladowego, wykałaczki i malować swoje wymyślone wzory,
zdolności artystyczne oczywiście, że są potrzebne, ale bardziej liczy się zapał i dużo litrów przelanego mleka
W czym podawać kawę? W szklankach, kubkach, filiżankach? Czy rodzaj kawy (latte,
espresso) decyduje o tym, w jakim naczyniu podawać kawę?
Porcelana jest najlepszym tworzywem do podawania kawy, pamiętając o tym, że filiżanki powinny być wcześniej odpowiednio podgrzane; rodzaj filiżanki należy dobrać do wielkości
serwowanej przez nas kawy, np. espresso podajemy w małych filiżankach o pojemności ok.
60 ml, cappuccino 150 ml, zaś większe stosujemy do latte.
na upalne dni polecam:
Mojito Cafe
Limonki i miętę ugnieść w wysokiej szklance, dodać posłodzone espresso, wszystko zasypać kruszonym lodem, dopełnić wodą gazowaną i dekorować listkiem mięty.
Arkadiusz Czekaj
housecafe@o2.pl
Barista/trener House of Latte Art
Moja przygoda z kawą zaczęła się sześć lat temu. Po kilku latach pracy za barem zmieniłem miejsce pracy z typowego cocktail baru na kawiarnię, w której kawa była najważniejsza z całego menu, dzięki temu miałem okazję do cyklicznych szkoleń, trafiłem tam też na ludzi, którzy zarazili mnie pasją do kawy i tak zostało do dziś.
Prowadzenie warsztatów narodziło się w trakcie pracy, każdy nowy pracownik musiał być przeszkolony i dopasowany do naszego systemu, a że pracowałem od początku istnienia lokalu, to obowiązek szkolenia przypadł mnie, później otworzyliśmy kolejny lokal i tych szkoleń było coraz więcej.
Jakie są cechy dobrego baristy?
Dobry barista musi być wszechstronny, tzn. posiadać wiedzę specjalistyczną z zakresu: sprzętu, kawy, musi mieć też pasję i osobowość oraz być dobrym sprzedawcą.
Suma tych elementów sprawia, że barista jest odpowiednio wykwalifikowany.
Jaką kawę Pan lubi?
Moje ulubione kawy to espresso i cappuccino, espresso lubię wypić z dobrej jakości ziaren arabiki, natomiast do cappuccino uwielbiam typowe włoskie mieszanki z domieszką robusty.
Gdzie kupować dobrą kawę?
Polecałbym znalezienie sobie małej palarni kawy i tam kupowałbym świeżo paloną kawę.
Jakie wzory można namalować na piance z mleka? Czy trzeba mieć duże zdolności artystyczne?
Ktoś kiedyś powiedział, że ogranicza nas tylko wyobraźnią i tutaj możemy się z tym zgodzić,
podstawowe wzory lane prosto z dzbanka spienionego mleka to serce, jabłko, tulipan, rozeta,
możemy też użyć sosu czekoladowego, wykałaczki i malować swoje wymyślone wzory,
zdolności artystyczne oczywiście, że są potrzebne, ale bardziej liczy się zapał i dużo litrów przelanego mleka
W czym podawać kawę? W szklankach, kubkach, filiżankach? Czy rodzaj kawy (latte,
espresso) decyduje o tym, w jakim naczyniu podawać kawę?
Porcelana jest najlepszym tworzywem do podawania kawy, pamiętając o tym, że filiżanki powinny być wcześniej odpowiednio podgrzane; rodzaj filiżanki należy dobrać do wielkości
serwowanej przez nas kawy, np. espresso podajemy w małych filiżankach o pojemności ok.
60 ml, cappuccino 150 ml, zaś większe stosujemy do latte.
na upalne dni polecam:
Mojito Cafe
Limonki i miętę ugnieść w wysokiej szklance, dodać posłodzone espresso, wszystko zasypać kruszonym lodem, dopełnić wodą gazowaną i dekorować listkiem mięty.
Arkadiusz Czekaj
housecafe@o2.pl
Barista/trener House of Latte Art
Netka
Pozdrawiam wszystkich kawoszy:)
cherry
Czuję się pozdrowiona :)
margolata
lilalo
mirkakropka
remire56
Dziękuję panu Arkowi za uwagę, że najlepsza kawa to ta pita w filiżance z cieniutkiej porcelany. Też tak sądziłam.