Babeczki? Tak! Ale w jakiej formie?

Dobra forma przyda się i mistrzyni wypieków i początkującej gospodyni. Dobra forma - no właśnie czyli jaka?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Babeczki? Tak! Ale w jakiej formie?
Jeszcze całkiem nie dawno najpopularniejsze były blachy z aluminium lub stali, ale powoli odchodzą do lamusa, Są tanie i dostępne, ale trzeba je natłuszczać, aby ciasto nie przywierało, o krojeniu w nich nie ma mowy - rysują się szybko. Przechowywać w nich też nie, bo szybko ciasto przesiąknie zapachem metalu.

Jeśli metalowe to te czarne, które są powleczone lakierem lub pokryte powłoką nieprzywierającą.

Papierowe formy używane do drobnych wypieków, ciastek - czyli tzw, papilotki.

Ceramiczne lub szklane stosowane do wypieku tart lub babek są praktyczne ,można w nich przechowywać jak i podawać ciasto,są trwałe i nie odkształcają się.

Silikonowe to hit ostatnich lat trudno się dziwić bo są rewelacyjne odporne na działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur, nie musimy ich natłuszczać, łatwo z nich wyjąć wypiek, są elastyczne. A więc to dzieła - mamy w czym wybierać!