Jeszcze całkiem nie dawno najpopularniejsze były blachy z aluminium lub stali, ale powoli odchodzą do lamusa, Są tanie i dostępne, ale trzeba je natłuszczać, aby ciasto nie przywierało, o krojeniu w nich nie ma mowy - rysują się szybko. Przechowywać w nich też nie, bo szybko ciasto przesiąknie zapachem metalu.
Jeśli metalowe to te czarne, które są powleczone lakierem lub pokryte powłoką nieprzywierającą.
Papierowe formy używane do drobnych wypieków, ciastek - czyli tzw, papilotki.
Ceramiczne lub szklane stosowane do wypieku tart lub babek są praktyczne ,można w nich przechowywać jak i podawać ciasto,są trwałe i nie odkształcają się.
Silikonowe to hit ostatnich lat trudno się dziwić bo są rewelacyjne odporne na działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur, nie musimy ich natłuszczać, łatwo z nich wyjąć wypiek, są elastyczne. A więc to dzieła - mamy w czym wybierać!
Jeśli metalowe to te czarne, które są powleczone lakierem lub pokryte powłoką nieprzywierającą.
Papierowe formy używane do drobnych wypieków, ciastek - czyli tzw, papilotki.
Ceramiczne lub szklane stosowane do wypieku tart lub babek są praktyczne ,można w nich przechowywać jak i podawać ciasto,są trwałe i nie odkształcają się.
Silikonowe to hit ostatnich lat trudno się dziwić bo są rewelacyjne odporne na działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur, nie musimy ich natłuszczać, łatwo z nich wyjąć wypiek, są elastyczne. A więc to dzieła - mamy w czym wybierać!