Babka, sernik i szarlotka

Andrzej Janeczek Szef kuchni Hotelu "1231" z Torunia poleca przepisy na słodkości.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Babka, sernik i szarlotka
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

200 ml mleka
50 g drożdży
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
4 żółtka
700 g mąki
100g rodzynek
50g skórki pomarańczowej
Wanilia i szczypta soli.

Do ciepłego mleka dodać drożdże, szczyptę soli i łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka, żółtka, cukier, wyrobić na jednolitą masę.
Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, wanilię, wymieszać i pozostawić ciasto pod przykryciem na około 10 minut. Porcję ciasta, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem do czasu gdy ciasto zwiększy swoją objętość 3-krotnie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170˚C, piec około 45 minut.

Sernik staropolski z bakaliami

1. Ciasto kruche 2. Masa serowa

200 g masła 1 kg sera białego, tłustego, mielonego
100 g cukru 200 g cukru
300 g mąki5 jajek
aromat waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli 100 g rodzynek
1 jajko 50 g skórki pomarańczowej
2 łyżki likieru pomarańczowego

1.
Na stolnicy posiekać masło z cukrem, dodać mąkę, jako, sól, aromat i wszystko posiekać jeszcze rac, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4 cm i wyłożyć nim dno formy do pieczenia.

2.
Do zmielonego sera dodać cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Do przygotowanej masy dodać namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i przełożyć do przygotowanej formy – wyłożonej ciastem. Grubość masy serowej około 3,5 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 60 minut.

Szarlotka z cynamonem


1. Ciasto kruche 2. Masa jabłkowa
200 g masła 2 kg jabłek kwaśnych
100 g cukru 200 g cukru
300 g mąki 50 g masła
1 jajko laska cynamonu
szczypta soli
aromat waniliowy

1.
Na stolnicy posiekać masło z cukrem, dodać mąkę, jajko, sól, aromat i wszystko posiekać jeszcze raz, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm.
Połową ciasta wyłożyć dno foremki, drugą połowę ciasta zostawić do przykrycia masy jabłkowej.

2.
Jabłka obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić, włożyć do garnka i prażyć z masłem i laską cynamonu, do częściowego rozprażenia owoców (około 15 min) co jakiś czas mieszając. Dodać cukier, pozostawić do wystygnięcia. Wyjąć laskę cynamonu.
Masę jabłkową przełożyć do foremki wyłożonej ciastem na grubość około 2,5 cm i przykryć rozwałkowanym ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 60 minut.

Andrzej Janeczek
Szef kuchni Hotel "1231"
87-100 Toruń ul. Przedzamcze 6
tel. 608 045 101 Fax 56 6190911
www.hotelesolaris.pl