Jak zrobić pyszną kaczkę z jabłkami

  • 1

Nawet jeśli gotowanie nie należy do Twoich mocnych stron, nie odmawiaj sobie spróbowania tego ulotnego smaku październikowych darów natury i odważ się na zrobienie kaczki.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak zrobić pyszną kaczkę z jabłkami

Jesienna dieta powinna być ukierunkowana przede wszystkim na wzmacnianie odporności organizmu. Jedną z podstawowych potraw, która powinna się znaleźć w jesiennym repertuarze, jest tradycyjna pieczona kaczka z jabłkami. Do niedawna jeszcze królowała na polskich stołach jedynie od święta.

Należy do spuścizny staropolskiej kuchni Mazowsza. Już nasze babcie podawały ją w słodkich sosach, tworzonych na bazie suszonej śliwki i miodu. Jeśli już chodzi za Tobą ochota na karmelizowany smak chrupiącej kaczki, możesz podjąć się samodzielnego jej przygotowania lub wybrać degustację w restauracji.

Jak przyrządzić niezwykłej jakości pieczoną kaczkę radzi szef kuchni Sofa Restaurant & Bar - Sebastian Przychodzeń.  Tak się składa, że wtorkowe popołudnia w Sofie, to tradycyjne polowanie na kaczkę. Co tydzień zapach unoszący się z kuchni przyciąga lokalnych smakoszy.

Pieczona kaczka serwowana jest tu z karmelizowanymi jabłkami na autorskim sosie pomarańczowym. W daniu nie może zabraknąć żurawiny, która idealnie komponuje się z pieczonym drobiem i wyciąga z niego charakterystyczną słodycz. „By doskonale upiec kaczkę należy zwrócić uwagę na takie szczegóły jak równomierna temperatura mięsa przed włożeniem do piekarnika.

Dobrze upieczona kaczka z jabłkami powinna przejść ich kwaskowatym aromatem i jednocześnie nie wolno doprowadzić do ich zbytniego rozpadu” – doradza szef kuchni. Słynnego dania kosztowali już znani aktorzy pobliskiego teatru muzycznego Roma. Fale zadowolenia wywołała także wśród grupy hiszpańskich kibiców w czasie Euro2012.

Tu znajdziesz sprawdzone, dodane przez użytkowników Przepisy na kaczkę


Źródło: materiały prasowe