Wiele razy próbowałam zrobić Tort Pawłowej. Jak zapewne większość z nas wie, tort ten zrobiony jest na bazie bezy. Najczęściej wykorzystywaną bezą do zrobienia tortu jest beza francuska, która jest najdelikatniejsza ze wszystkich rodzajów bez. Aby zrobić ten tort, pierwsze co trzeba zrobić to bezę. Żeby ta czynność się udała, warto jest znać kilka zasad jej robienia. Tort bezowy przygotowywany jest przeważnie na bezie lekko brązowego koloru.
Na początek podczas ubijania białek należy być w 100% pewnym, że w misce z białkami nie ma odrobiny żółtek. Ich obecność, może doprowadzić do tego, że białka się nie ubiją. Najlepiej aby masę mieszać w metalowej lub szklanej misce. Nie róbmy tego w misce plastikowej, gdyż będzie ciężko usunąć z niej tłuszcz. Kiedy już przygotujemy masę na bezę, włóżmy ją od razu do piekarnika. Często się zdarza, że odsiadująca masa zaczyna się osiadać. Beza powinna być pieczona w temperaturze od 110 do 140 stopni i warto wiedzieć, że im chłodniejszy piekarnik, tym beza będzie bielsza. Uważajmy na to, aby białka były dobrze ubite. Za mało ubite, albo przebite spowodują, że bezy będą ciężkie lub zbite. Przed przygotowywaniem masy na bezy powinniśmy sprawdzić, czy na łopatkach od miksera bądź w misce, w której przygotowujemy masę nie znajduje się tłuszcz.
Stosując powyższe zasady, powinniśmy być pewni, że nasza beza wyjdzie idealna. Warto też wiedzieć, że aby nasza beza była chrupka, powinniśmy ją piec przez około godzinę, a po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać ją w nim tak długo, aż piekarnik i sama beza całkowicie ostygną. Beza będzie chrupka i bardzo smaczna.
Zobacz film jak zrobić Tort Pawłowej >>>
Na początek podczas ubijania białek należy być w 100% pewnym, że w misce z białkami nie ma odrobiny żółtek. Ich obecność, może doprowadzić do tego, że białka się nie ubiją. Najlepiej aby masę mieszać w metalowej lub szklanej misce. Nie róbmy tego w misce plastikowej, gdyż będzie ciężko usunąć z niej tłuszcz. Kiedy już przygotujemy masę na bezę, włóżmy ją od razu do piekarnika. Często się zdarza, że odsiadująca masa zaczyna się osiadać. Beza powinna być pieczona w temperaturze od 110 do 140 stopni i warto wiedzieć, że im chłodniejszy piekarnik, tym beza będzie bielsza. Uważajmy na to, aby białka były dobrze ubite. Za mało ubite, albo przebite spowodują, że bezy będą ciężkie lub zbite. Przed przygotowywaniem masy na bezy powinniśmy sprawdzić, czy na łopatkach od miksera bądź w misce, w której przygotowujemy masę nie znajduje się tłuszcz.
Stosując powyższe zasady, powinniśmy być pewni, że nasza beza wyjdzie idealna. Warto też wiedzieć, że aby nasza beza była chrupka, powinniśmy ją piec przez około godzinę, a po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać ją w nim tak długo, aż piekarnik i sama beza całkowicie ostygną. Beza będzie chrupka i bardzo smaczna.
Zobacz film jak zrobić Tort Pawłowej >>>
Nina W.
Blendi