Tarta z truskawkami. Przepis na najlepsze ciasto z truskawkami

Sekret pysznej tarty z truskawkami to idealnie kruchy spód. Potrzebujesz do jego zrobienia zimnego masła, mąki krupczatki, cukru i jajka.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta z truskawkami. Przepis na najlepsze ciasto z truskawkami
fot. Adobe Stock
Podstawą każdej tarty - także tarty z truskawkami - jest odpowiednio kruchy, a jednocześnie zwarty spód. Kruche ciasto jest kluczowym elementem, warto przyłożyć uwagę do jego zrobienia, aby cieszyć się delikatnym, ale nie rozpadającym się ciastem. Wykorzystaj poniższe wskazówki do zrobienia idealnego kruchego ciasta i przepisu na pyszną tartę z truskawkami.

Jak zrobić spód do tarty z truskawkami? 

Skorzystaj z tych wskazówek, a twój spód do tarty z truskawkami będzie idealnie kruchy:
  • Wybór mąki ma znaczenie 
Do kruchego ciasta najlepsza jest mąka pszenna o małej zawartości glutenu. Gluten sprawia, że ciasto staje się elastyczne, a przecież nie o to chodzi przy robieniu kruchego spodu! Wybierz mąkę pszenną krupczatkę – ona najlepiej sprawdzi się do kruchych wypieków.
  • Pamiętaj o schłodzeniu składników
Wszystkie składniki na spód tarty z truskawkami wyjmij z lodówki bezpośrednio przed zabraniem się za jego przygotowanie. Zwłaszcza jajka i masło powinny być świeżo wyjęte z lodówki.
  • Nie dodawaj zbyt dużo mąki 
Zbyt obfite podsypywanie wałkowanego ciasta mąką sprawia, że staje się ono zbyt twarde.
  • Spód do tarty obciąż i nakłuj przed pieczeniem
Przed wstawieniem formy z ciastem do piekarnika, nakłuj je widelcem w kilku miejscach, przykryj papierem do pieczenia i nasyp na papier nasiona fasoli, grochu lub ciecierzycy – w ten sposób obciążysz ciasto i podczas pieczenia, nie pójdzie do góry. W sklepach dostępne są do tego celu specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart, jednak nasiona to coś, co zawsze mamy pod ręką!
 
Zobacz wideo, które pokazuje krok po kroku jak zrobić kruche ciasto.

tarta z truskawkami i mascarpone
fot. Adobe Stock

Najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone - przepis

Składniki na spód do tarty z truskawkami:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 160 g masła (najlepiej 83% tłuszczu)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
Na wierzch tarty:
  • 0,5 kg truskawek
Zobacz jak myć truskawki, aby pozbyć się zanieczyszczeń i co zrobić aby truskawki były dłużej świeże!

Wykonanie:
  1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier i zimne masło starte na tarce lub pokrojone w plasterki.
  2. Rozetrzyj masło z mąką lub posiekaj drobno za pomocą noża.
  3. Dodaj jajko i szczyptę soli.
  4. Zagnieć szybko ciasto, aby tłuszcz nie tracił swojej temperatury, a  następnie rozwałkuj na kształt okrągłego placka o grubości ok. 5 mm, przełóż do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, wysyp fasolę lub groch i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po 10 minutach pieczenia zdejmij papier i fasolę, piecz jeszcze przez 10 minut. Wyjmij formę i ostudź spód.
  6. Śmietanę ubij na sztywno, następnie małymi porcjami dodawaj serek mascarpone i cukier, aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem mascarpone wyłóż na wystudzony spód tarty.
  7. Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Układaj je na kremie mascarpone zaczynając od krawędzi tarty z truskawkami.
Zobacz też inne pomysły na tartę z truskawkami!