Często spotykam się z opinią, że przygotowanie tortu bezowego (tortu Pavlova) jest bardzo trudne i rzadko udaje się uzyskać efekt miękkiego środka i chrupiącego wierzchu. Zawsze odpowiadam, że trening czyni mistrza i nie należy się zrażać.
Niestety nikt z opiniodawców nie podjął ponownej próby. A ja nadal twierdzę, że przygotowanie takiego deseru nie jest wielkim wyzwaniem i nie trzeba być zawodowym cukiernikiem i mistrzem w przyrządzaniu ciast, aby go przygotować.
Specjalnie dla Was przygotowałam film, na którym pokazuję jak krok po kroku zrobić doskonały tort bezowy z serkiem mascarpone i owocami.
Najważniejszym składnikiem tego deseru jest cierpliwość :) Bezę należy cierpliwie suszyć nawet przez 90-100 minut.
SKŁADNIKI:
Beza
- 7 białek
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Masa z serka mascarpone
- 400g śmietany 36%
- 100g serka mascarpone
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- dostępne, ulubione owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Beza
1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Porcjami dodawaj cukier, miksuj przez jakieś 3-4 minuty. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszaj. Tak samo postępuj z octem winnym.
2. Przygotuj dwie płaskie blaszki oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym i drugim arkuszu papieru narysuj koło o średnicy swojej patery. Podziel masę na pół i uformuj zgrabne blaty na przygotowanym papierze (masa bezowa jest sztywna i nie rozlewa się podczas nakładania czy pieczenia, więc śmiało możesz wypełnić swoje kółko).
3. Przygotowane bezy włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (opcja termoobieg) na 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i susz bezę przez 90-100 minut. Jeśli znasz swój piecyk i wiesz, ze często przypala ciasta to po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i wydłuż czas suszenia bezy o 10 minut.
4. Wyjmij bezę do wystygnięcia i zajmij się przygotowaniem masy.
Masa z serka mascarpone
1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie połącz składniki.
Prace końcowe:
Na pierwszy blat delikatnie wyłóż połowę masy, na wierzch połóż owoce i przykryj drugim blatem. Na górę drugiego blatu wyłóż pozostałą masę i udekoruj owocami.
Zobacz film jak robię tort bezowy z serkiem mascarpone i owocami.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
reanja
zozolek
Trudno mi powiedzieć czy dla Ciebie nie będzie za słodki, bo każdy ma inny punkt odniesienia. Moi goście dziwili się, że nie jest tak słodki jak myśleli. Beza jest słodka ale masa i owoce już nie. Najlepiej spróbować samemu:)
Dinah
niezły kąsek
cherry