Sposób przygotowania:
Bigos
Kapustę kiszoną przekroić kilka razy, zalać wodą i podgotować w odkrytym garnku. Słodką kapustę i obraną cebulę poszatkować, ugotować, dodać do kapusty kiszonej. Mięso pokroić na małe kawałki, smażyć na tłuszczu, gdy kapusta na pół ugotowana wrzucić mięso wraz z tłuszczem, dodać listek bobkowy, ziele angielskie, powoli gotować. Kiełbasę obrać, pokroić na kawałki, boczek pokroić w grubą kostkę, wytopić, włożyć do kapusty. Bigos doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy.
Skarb
siwa12345
wio
wio
Borubar
wio
ja daje czerwone wino a ty jakie
kaska215
seq
montajka
Andrzej20l
evita0007
Gosikowa
iwa643
Gość
wio
tez czasami dodaje sliwki,grzyby to koniecznie-kozaki,prawdziwki suszone nie jakies pieczarki ich wogole nie dodaje do bigosui lubie przecier pomidorowy w bigosie
Babciagramolka
W pełni sie zgadzam . Bigos z dużą ilością grzybów, kilkoma rodzajami pieczonych mięs, suszonymi śliwkami ( lub łyżka powideł ) , jałowcem , kieliszkiem czerwonego wina . Zdecydowanie bez przecieru. A dlaczego . Po prostu. Bigos jest jedną z naszych narodowych potraw . A pomidory dotar ły i rozpowszechmiły się w Polsce dopiero pod koniec XIX i na początku XX wieku. Tak więc nie może być Bigosu staropolskiego z przecierem . Kapusta z przecierem i mięsem - to kapusta z przecierem a nie bigos .Może byc równie smaczna ( sama robię ) - ale nie bigos .
Moze być bigos z fasolą tzw Karamuszka - ale z pomidorami zdecydowanie nie.
Madzik26
Bigos "blady to nie bigos"a przecier pomidorowy tak jak i troszke czosnku dodaja smaku i aromatu.A jak kapusta to nie fasola,bo do fasolki po brytonsku nie dodajemy kapusty...
Babciagramolka
Bigos nabiera koloru od grzybów suszonych , pieczonych mięs, wina , suszonych śliwek . Pomidory pojawiły się w bigosie po wojnie za ,, komuny" żeby ukryć że nic w tym ,, bigosie " nie ma i nadać mu choć trochę smaku bo miesa brakowało . W tym bigosie też moim zdaniem jest za ma ło mięsa - 70 dag na 1,8 kapusty w tym sama wieprzowina i kawałeczek kiełbasy . A inne gatunki mięs ?
Bigos z fasolą nazywa się Karamuszka i jest kresową potrawą a nie żadną fasolka po bretońsku .
Kapusta duszona z mięsem lub kiełbasą i przecierem pomidorowym to po prostu kapusta z pomidorami - może być bardzo smaczna ale po co nazywać ją bigosem