W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Kinga Gutowska, autorka bloga Dzieci Jedzą, który możecie odwiedzić pod adresem dziecijedza.com
Gotuję i bloguję bo...
Uwielbiam to robić! Blog “Dzieci Jedzą” powstał z wielkiej pasji gotowania i miłości do moich maluchów Ani i Wojtka, którzy bardzo mi pomagają, są współtwórcami i pomysłodawcami wielu potraw.
Jestem blogująco - gotującą mamą, która nie robi na drutach, nie haftuje, nie pisze książek, ale wymyśla wesołe potrawy dla najmłodszych:)
Najbardziej niedocenionym kuchennym gadżetem jest...
...nóż, bez którego nie wyobrażam sobie przygotowania moich potraw! Wszyscy kochamy kolorowe i super wyglądające, chodź często bezużyteczne gadżety kuchenne, a nie doceniamy tych prostych, używanych na co dzień.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Pomysły na dania czerpię z życia codziennego, z tego co mnie otacza, z warzywno-owocowych stoisk, z plonów mojego ogródka i oczywiście z bajek. Dla mnie ważne jest, aby w kuchni było wesoło, kolorowo, smacznie i zdrowo.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Nasze motto brzmi: „Dzieci lubią jak jedzenie się do nich uśmiecha. U nas znajdziecie wiele przepisów na wesołe dania dla malucha i starszaka”. Tego motta się trzymamy i taki jest nasz styl gotowania :)
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mój największy sukces to kochająca rodzina, a kulinarny - uczestnictwo w półfinale konkursu BlogerChef, patronat nad ogólnopolską akcją “Śniadaniowa klasa”, organizacja warsztatów dla dzieci oraz publikacje w książkach kulinarnych i prasie.
Porażki to dla mnie swoiste drogowskazy, bo dzięki nim wyznaczamy nowe szlaki i tworzę jeszcze lepsze potrawy!
Kulinarny idol
Karol Okrasa.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Robali, nawet w czekoladzie! Nie przepadam też za brukselką.
Gdybym była potrawą byłabym...
Pierożkiem, bo nigdy nie wiesz, jaki farsz kryje w sobie, a ja lubię niespodzianki :)
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Wolny czas spędzam z moją rodziną i przyjaciółmi, oczywiście wcześniej zawsze coś dla nich gotuję!
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepyszne Razowe naleśniki z jeżynowym budyniem!
Składniki:
- 3 łyżki mąki razowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml zimnego mleka
- 100 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka jeżyn
- fioletowy lukier
Przygotowanie:
Zagotować jeżyny z cukrem, dodać mleko wymieszane z budyniem i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia.
Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli połączyć w jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć kilka tradycyjnych naleśników, a z pozostałej części ciasta usmażyć motyle. Na okrągłego naleśnika nałożyć jeżynowy budyń, przykryć motylem udekorowanym lukrem i jeżynami :) Smacznego!
Więcej przepisów Kingi czeka na Was na jej blogu >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Kinga Gutowska, autorka bloga Dzieci Jedzą, który możecie odwiedzić pod adresem dziecijedza.com
Gotuję i bloguję bo...
Uwielbiam to robić! Blog “Dzieci Jedzą” powstał z wielkiej pasji gotowania i miłości do moich maluchów Ani i Wojtka, którzy bardzo mi pomagają, są współtwórcami i pomysłodawcami wielu potraw.
Jestem blogująco - gotującą mamą, która nie robi na drutach, nie haftuje, nie pisze książek, ale wymyśla wesołe potrawy dla najmłodszych:)
Najbardziej niedocenionym kuchennym gadżetem jest...
...nóż, bez którego nie wyobrażam sobie przygotowania moich potraw! Wszyscy kochamy kolorowe i super wyglądające, chodź często bezużyteczne gadżety kuchenne, a nie doceniamy tych prostych, używanych na co dzień.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Pomysły na dania czerpię z życia codziennego, z tego co mnie otacza, z warzywno-owocowych stoisk, z plonów mojego ogródka i oczywiście z bajek. Dla mnie ważne jest, aby w kuchni było wesoło, kolorowo, smacznie i zdrowo.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Nasze motto brzmi: „Dzieci lubią jak jedzenie się do nich uśmiecha. U nas znajdziecie wiele przepisów na wesołe dania dla malucha i starszaka”. Tego motta się trzymamy i taki jest nasz styl gotowania :)
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Mój największy sukces to kochająca rodzina, a kulinarny - uczestnictwo w półfinale konkursu BlogerChef, patronat nad ogólnopolską akcją “Śniadaniowa klasa”, organizacja warsztatów dla dzieci oraz publikacje w książkach kulinarnych i prasie.
Porażki to dla mnie swoiste drogowskazy, bo dzięki nim wyznaczamy nowe szlaki i tworzę jeszcze lepsze potrawy!
Kulinarny idol
Karol Okrasa.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Robali, nawet w czekoladzie! Nie przepadam też za brukselką.
Gdybym była potrawą byłabym...
Pierożkiem, bo nigdy nie wiesz, jaki farsz kryje w sobie, a ja lubię niespodzianki :)
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Wolny czas spędzam z moją rodziną i przyjaciółmi, oczywiście wcześniej zawsze coś dla nich gotuję!
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepyszne Razowe naleśniki z jeżynowym budyniem!
Składniki:
- 3 łyżki mąki razowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml zimnego mleka
- 100 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka jeżyn
- fioletowy lukier
Przygotowanie:
Zagotować jeżyny z cukrem, dodać mleko wymieszane z budyniem i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawić do wystudzenia.
Mąkę, jajka, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli połączyć w jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmażyć kilka tradycyjnych naleśników, a z pozostałej części ciasta usmażyć motyle. Na okrągłego naleśnika nałożyć jeżynowy budyń, przykryć motylem udekorowanym lukrem i jeżynami :) Smacznego!
Więcej przepisów Kingi czeka na Was na jej blogu >>>
kołczu
zbysiowa
misia5