W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Agnieszka Ważny, autorka bloga Smak Chwili, który możecie odwiedzić pod adresem smakchwili.blox.pl
Gotuję i bloguję bo...
Bardzo to lubię. Lubię robić pyszne kulinarne niespodzianki mojej rodzince, zależy mi na tym, żeby moi najbliżsi jedli zdrowo i smacznie. Nie lubię nudy, dlatego często eksperymentuję, łącząc ze sobą różne smaki. Uwielbiam również fotografować te nasze konsumowane pyszności i dzielić się nimi w sieci.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
U mnie wszystkie gadżety kulinarne są jak najbardziej doceniane, począwszy od noża, przez praskę do czosnku, skończywszy na rozdrabniaczu czy szatkownicy.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Moje pomysły mają różne źródła, wiele przepisów krążyło w naszej rodzinie od pokoleń i pochodzą ze starych, pożółkłych zeszytów. Są też przepisy które mnie zainspirowały i pochodzą z prasy, książek kulinarnych, programów kulinarnych, Internetu. Najczęściej pomysły podsuwa mi sama lodówka i wtedy robię potrawy „na winie” tzn. co mi się pod rękę nawinie.
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Smacznie, zdrowo, kolorowo – to moje motto kulinarne i tego się konsekwentnie trzymam tworząc w kuchni. Zero chemii, dużo warzyw, dużo owoców, dużo przypraw i ziół.
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
Największym sukcesem są dla mnie udane uroczystości rodzinne, które organizowałam, znikające ze stołu dania i prośby o przepis. Porażek poważnych nie zanotowałam w pamięci, chociaż różnie to bywało ze mną i masą maślaną czy też ciastem drożdżowym.
Kulinarny idol
Nie mam jednego idola, a już tym bardziej słynnego. Moimi idolami są kobiety otaczające mnie na co dzień, serwujące pyszne dania, czyli mama, siostra, bratowa, teściowa, siostrzenica i każda inna kobieta dbająca o smaczny i zdrowy byt swojej rodziny.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Powiedziałabym, że robaków ale jak mówi stare przysłowie: „Nigdy nie mów nigdy”, bo gdyby były przyrządzone w ciekawy sposób, pewnie i tak bym ich spróbowała.
Gdybym była potrawą byłabym...
Wysmakowaną, lekką, elegancką, słodką damą Pavlovą wypełnioną puszystą duszą z serków mascarpone i bitej śmietany, przyodzianą świeżymi owocami sezonowymi.
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Jak nie gotuję to uwielbiam spędzać czas z rodziną, fotografować, zwiedzać świat, jeździć na rowerze, spacerować, podziwiać piękno natury, po prostu cieszyć się życiem.
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Serdecznie polecam przepis na Tropikalną Pavlovę.
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.
Krem:
- 330 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
- 125 g sera mascarpone
- 0,5 op. mix do śmietany
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.
Dodatkowo:
- 1 duży banan + sok z cytryny do jego skropienia
- 1 mandarynka
- 1 kiwi
- 5-6 truskawek
Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Każdą małą cząsteczkę mandarynek przekrawamy na pół, truskawki kroimy w plastry. Przykrywamy kremem a wierzch dekorujemy pokrojonymi owocami. Chłodzimy w lodówce.
Beza:
- 6 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.
Krem:
- 330 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
- 125 g sera mascarpone
- 0,5 op. mix do śmietany
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.
Dodatkowo:
- 1 duży banan + sok z cytryny do jego skropienia
- 1 mandarynka
- 1 kiwi
- 5-6 truskawek
Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Każdą małą cząsteczkę mandarynek przekrawamy na pół, truskawki kroimy w plastry. Przykrywamy kremem a wierzch dekorujemy pokrojonymi owocami. Chłodzimy w lodówce.
Więcej przepisów Agnieszki czeka na Was na blogu.
Magdalenaa
Cukiereczek13
Smak Chwili
Bardzo mi miło :) Zapraszam ponownie :)
Smak Chwili
Kasiu dziękuję, bardzo się cieszę, że mam tak wyjątkową czytelniczkę :) Pozdrawiam serdecznie :)