Brokuły należą do rodziny roślin krzyżowych, które są bogate w przeciwutleniacze, jest bowiem w grupie jednych z najzdrowszych warzyw. Bogaty jest w witaminy A, C, K, beta-karoten jak i kwas foliowy. Zawierają one związki chroniące przed rakiem, mianowicie sulforafan, idnole i karotenoidy oraz beta-karoten który świetnie zabezpiecza przed zaćmą. Zaś zeaksantyna która się w nim znajduje przeciwdziała procesom prowadzącym do degeneracji plamki żółtej w oku.
Świeży brokuł dostępny jest na rynku przez cały rok, najkorzystniej wybierać ciemnozielone z twardą, zwarta główką i zamkniętymi pączkami, im bardziej soczysty kolor tym bardziej bogaty w w składniki odżywcze. Zamrożone brokuły (zwłaszcza główki) mogą zawierać więcej składników odżywczych niż świeże – nawet do 35% więcej beta-karotenu. Brokuł im krócej gotowany i im mniej mokra metoda przygotowania tym więcej zawiera witaminy C oraz kwasu foliowego.
Świeży brokuł dostępny jest na rynku przez cały rok, najkorzystniej wybierać ciemnozielone z twardą, zwarta główką i zamkniętymi pączkami, im bardziej soczysty kolor tym bardziej bogaty w w składniki odżywcze. Zamrożone brokuły (zwłaszcza główki) mogą zawierać więcej składników odżywczych niż świeże – nawet do 35% więcej beta-karotenu. Brokuł im krócej gotowany i im mniej mokra metoda przygotowania tym więcej zawiera witaminy C oraz kwasu foliowego.