Składniki:
• 8 brzoskwiń (lub innych owoców sezonowych)
• 3 łyżki cukru
• 1 i 2/3 szklanki mąki
• 120g roztopionego masła + trochę do posmarowania kokilek
• 6 łyżek jasnego brązowego cukru
• ½ łyżeczki soli
• 2/3 szklanki posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
• 1łyżeczka skórki z cytryny
• 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przyrządzenia
1.Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
2. Natnij skórkę brzoskwini z jednej strony, a następnie zalej wrzątkiem na ok.2min, następnie osusz i obierz. Pokrój na 4 cm kawałki.
3.W dużej misce połącz brzoskwinie z cukrem i ½ szklanki mąki. Delikatnie pomieszaj tak aby brzoskwinie zostały pokryte mieszanką mąki i cukru. Posmaruj kokilki masłem i wypełnij przygotowanymi owocami.
4.W średniej misce połącz pozostałe składniki: mąkę, brązowy cukier, sól, orzechy i skórkę z cytryny. Dodaj wanilię i roztopione masło. Delikatnie wyrób ciasto, a następnie podziel je na tyle części ile jest kokilek i delikatnie pokrusz ciasto, tak by przykryło całe owoce.
5.Piecz przez ok.35 min lub do momentu, gdy ciasto zrobi się złoto-brązowe. Podawaj na ciepło.
• 8 brzoskwiń (lub innych owoców sezonowych)
• 3 łyżki cukru
• 1 i 2/3 szklanki mąki
• 120g roztopionego masła + trochę do posmarowania kokilek
• 6 łyżek jasnego brązowego cukru
• ½ łyżeczki soli
• 2/3 szklanki posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
• 1łyżeczka skórki z cytryny
• 1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przyrządzenia
1.Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
2. Natnij skórkę brzoskwini z jednej strony, a następnie zalej wrzątkiem na ok.2min, następnie osusz i obierz. Pokrój na 4 cm kawałki.
3.W dużej misce połącz brzoskwinie z cukrem i ½ szklanki mąki. Delikatnie pomieszaj tak aby brzoskwinie zostały pokryte mieszanką mąki i cukru. Posmaruj kokilki masłem i wypełnij przygotowanymi owocami.
4.W średniej misce połącz pozostałe składniki: mąkę, brązowy cukier, sól, orzechy i skórkę z cytryny. Dodaj wanilię i roztopione masło. Delikatnie wyrób ciasto, a następnie podziel je na tyle części ile jest kokilek i delikatnie pokrusz ciasto, tak by przykryło całe owoce.
5.Piecz przez ok.35 min lub do momentu, gdy ciasto zrobi się złoto-brązowe. Podawaj na ciepło.