Brzoskwinie pod chrupiącą kołderką

Brzoskwinie pod chrupiącą kołderką serwuje Katia Roman-Trzaska, właścicielka szkoły gotowania dla małych dzieci Little Chef.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Brzoskwinie pod chrupiącą kołderką
Składniki:
•    8 brzoskwiń (lub innych owoców sezonowych)
•    3 łyżki cukru
•    1 i 2/3 szklanki mąki
•    120g roztopionego masła + trochę do posmarowania kokilek
•    6 łyżek jasnego brązowego cukru
•    ½ łyżeczki soli
•    2/3 szklanki posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
•    1łyżeczka skórki z cytryny
•    1łyżeczka ekstraktu z wanilii


Sposób przyrządzenia

1.Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
2. Natnij skórkę brzoskwini  z jednej strony, a następnie zalej wrzątkiem na ok.2min, następnie osusz i obierz. Pokrój na 4 cm kawałki.
3.W dużej misce połącz brzoskwinie z cukrem i ½ szklanki mąki. Delikatnie pomieszaj tak aby brzoskwinie zostały pokryte mieszanką mąki i cukru. Posmaruj kokilki masłem i wypełnij przygotowanymi owocami.
4.W średniej misce połącz pozostałe składniki: mąkę, brązowy cukier, sól, orzechy i skórkę z cytryny. Dodaj wanilię i roztopione masło. Delikatnie wyrób ciasto, a następnie podziel je na tyle części ile jest kokilek i delikatnie pokrusz ciasto, tak by przykryło całe owoce.
5.Piecz przez ok.35 min lub do momentu, gdy ciasto zrobi się złoto-brązowe. Podawaj na ciepło.