Tempeh zwany mięsem z Jawy

  • 1

O wegańskim mięsie opowiada Piotrek Jaworski i serwuje potrawy, w których można je wykorzystać.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tempeh zwany mięsem z Jawy
Co to jest tempeh?

Tempeh zwany też mięsem z Jawy albo wegańskie mięsem to tradycyjny indonezyjski pokarm z fermentowanej soi. Tradycja jego wytwarza sięga 2000 lat i do dziś właściwie się nie zmieniła. Łuskane ziarna soi po ugotowaniu na parze łączy się ze specjalnym gatunkiem „drożdży” indonezyjskich, pakuje w niewielkie paczki i zostawia w cieple na 24-30 godzin.

W tym czasie pojedyncze ziarna soi zostają spojone w jędrną masę przypominającą nugat i zyskują apetyczny, orzechowo - pieczarkowy smak. Co ważniejsze w trakcie dojrzewania enzymy wytwarzane przez tempehowe „drożdże” wnikają w głąb ziaren i przeobrażają je czyniąc lekkostrawnymi Substancje odżywcze w nich zawarte stają się łatwo przyswajalne. Enzymy te rozkładają również tak zwane substancje anty odżywcze znajdujące się we wszystkich zbożach, orzechach czy nasionach

Jakie są wartości odżywcze tempehu?

Tempeh to przede wszystkim źródło dietetycznego, roślinnego białka. Zawiera go ok 20%. Co ważne i unikalne wśród pokarmów roślinnych profil aminokwasów białka tempehu bardzo przypomina profil aminokwasów białek mięsa. Jest to też białko bardzo wysokiej jakości pod względem strawności i przyswajalności przewyższa wołowinę. Poza tym tempeh to bogactwo witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od mięsa nie zawiera w ogóle cholesterolu ani puryn.

Gdzie Pan odkrył tempeh?

Tempeh jadłem wiele lat temu w Amsterdamie ale potem wyleciał mi zupełnie z pamięci. Zainteresowanie tempehem powróciło gdy zacząłem poszukiwać dla siebie różnych produktów wegańskich. Zacząłem sprowadzać tempeh starter i wytwarzać tempeh samodzielnie w domu. Z czasem przyszło mi do głowy by oferować starter, a także gotowy, naturalny tempeh także innym. Tak powstało Tempeh Service. Nasz tempeh polecamy nie tylko weganom czy wegetarianom ale wszystkim ceniącym zdrowe, wartościowe jedzenie i smaczną, ciekawą kuchnię

Czy je Pan go na co dzień?

Jestem weganinem, więc może powiem, czego nie jem. Nie jem żadnych produktów ani substancji odzwierzęcych. Nie tylko mięsa ale także jajek i nabiału ich przetworów, nie jem też miodu. Głównym składnikiem diety wegańskiej są warzywa i owoce - znajdują się w nich, o czym wiele osób nie wie, a często nie chce wiedzieć - absolutnie wszystkie substancje odżywcze potrzebne do zdrowego funkcjonowania. Warzywa i owoce to fundament wegańskiej piramidy żywieniowej. Na pierwszym piętrze znajdują się zboża i nasiona, na drugim produkty szczególnie bogate w białko a więc orzechy, soja i inne rośliny strączkowe, tofu no i oczywiście tempeh. Na szczycie piramidy znajdują się oleje i słodycze. Tempehu nie jem codziennie gdyż podstawą dobrej diety jest różnorodność jednak jeśli przygotuję z niego jakieś danie nigdy nie zostaje na następny dzień. Tempeh jest tak smaczny, że naprawdę trudno jest go sobie odmówić.

Pasta Bez Tuńczyka (przystawka na zimno)

danie łatwe
łagodne
dla 4 osób
czas przygotowania 15 min

Składniki:

  • Tempeh GOLD wędzony 1 opak. (ok. 180g)
  • Wegański Majonez (100g)
  • 1/2 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • pieprz, sól, cukier

Wykonanie:

Tempeh GOLD rozdrobnić widelcem. Cebulę, ząbek czosnku i koper drobno posiekać. Wszystkie składniki pasty dokładnie ze sobą wymieszać, przyprawić.

Uwagi:

Przygotować 1h przed podaniem, wstawić do lodówki

Serwowanie:

Jako pastę do pieczywa, na tartinkach, do faszerowania np. kapeluszy pieczarek, połówek pomidorów czy papryczek

Sayur Lodeh z bakłażanem i ziemniakami (danie główne)

danie średnio łatwe
łagodne (lub ostre*)
dla 6 osób
czas przygotowania 45 min

Składniki
  • Tempeh GOLD naturalny 1 opak. (ok.210g)
  • duża puszka mleka kokosowego
  • 1 nieduży bakłażan
  • 6 młodych ziemniaków
  • 3 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • 2-3 cm świeżego korzenia imbiru
  • pasta green curry
  • *1-2 zielone papryczki chilli
  • 2 źdźbła trawki cytrynowej
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz, sól, cukier
  • olej kokosowy (lub inny) do smażenia

Wykonanie

Tempeh GOLD kroimy w kostkę i lekko solimy.
Na patelni, na gorącym oleju smażymy do miękkości drobno posiekaną cebulę i czosnek i przekładamy po usmażeniu do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy lekko ziemniaki i bakłażana pokrojone w kostkę (młode ziemniaki kroimy ze skórką) i również przekładamy do garnka.
Dodajemy posikaną kolendrę, starty imbir, sok z cytryny (posiekane chilli) i rozmiażdżoną trzonkiem noża trawkę cytrynową. Zalewny mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, sól i cukier do smaku. Zagotowujemy, dodajemy pokrojony Tempeh i dusimy chwilę na małym ogniu – tak by nie rozgotować ziemniaków

uwagi
Trawkę cytrynową wyłowić przed podaniem. Pokrojony w kostkę bakłażan posolić na 15-30 min przed smażeniem (aby nie był gąbczasty)

serwowanie
Z białym ryżem Basmati gotowanym na sypko bez soli

Spaghetti bolognese z tempeh

składniki dla 4 osób:
  • Tempeh naturalny GOLD (ok. 210g),
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki, 1 pietruszka, 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, oregano, rozmaryn, odrobina gałki muszkatołowej, sól, pieprze, cukier
  • 150 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • pęczek natki
  • paczka klasycznego makaronu do spaghetti z pszenicy durum (bez jajek)

Przygotowanie:

Tempeh rozdrabniamy widelcem i rumienimy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Drobno posiekaną marchew, pietruszkę i seler naciowy również chwilę podsmażamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu 15-20 minut kontrolując gęstość sosu. Osobno gotujemy makaron al dente. Mieszamy sos z makaronem, obficie posypujemy siekną natką.

serwowanie:
Z białym pieczywem i sałatą.