Buraki czerwone są warzywem chętnie jadanym do rożnego rodzaju mięs. Takie połączenie – zwłaszcza mięsa pieczonego - z buraczkami jest bardzo dobre dla naszego organizmu.
Burak posiada bardzo dużo mikroelementów, witamin i innych cennych związków ,dlatego pod różnymi postaciami powinien znajdować się w codziennej diecie osób chorujących na anemię, ludzi w podeszłym wieku, osłabionych oraz po przebytych różnych chorobach.
Stosowane kuracje warzywne z buraka pomagają przy wielu schorzeniach, między innymi w leczeniu nadciśnienia tętniczego, nadkwasocie żołądka, nadwadze, zaparciach, chorobach nerek, wątroby.
Sok buraczany bardzo dobrze wpływa na system nerwowy -liczne badania naukowców i lekarzy dowiodły przeciwnowotworowe właściwości. Profilaktyczne stosowanie soku z buraka wzmacnia organizm, wspomaga przed zapadaniem na różne infekcje oraz dolegliwości.
Niektórzy zielarze zalecają picie winka buraczanego. Winko sporządza się bardzo łatwo - buraczki należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry (zalecane są odmiany intensywnie czerwone), następnie zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać kilka ząbków czosnku , jedną kromkę razowego chleba, jedną małą łyżeczkę cukru i kminku.
Tak przyrządzony napój odstawiamy na około tydzień (podczas fermentacji usuwamy powstałą pleśń). Powstałe wino przelewamy do butelek, zamykamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Winko buraczane pijemy od jednej do dwóch szklanek dziennie.
Nina W.