Kiszenie barszczu

Wszystkie składniki pokroić na małe kawałki dodać przyprawy,zalać letnią wodą ,a na wierzch położyć kromkę razowego chleba.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kiszenie barszczu
2-2.5 kg buraków
2 główki czosnku
2 pietruszki
2 marchewki
1 średni seler
ok 10 d chrzanu w lasce (1 spory)
2 łyżeczki kminku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
woda letnia do zalania warzyw
kromka razowego chleba

Wszystkie składniki pokroić na małe kawałki dodać przyprawy,zalać letnią wodą ,a na wierzch położyć kromkę razowego chleba.Następnie przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 5-7 dni.Pózniej ściągamy kożuch który powstał na górze,a zakwas odlewamy do butelek i do lodówki :)