Po zblendowaniu bób może być składnikiem zupy krem lub sosu np. do kopytek. Doskonałym dodatkiem do makaronów i kasz jest pesto z bobu.
Jak przygotować bób do potraw i bezpośredniego jedzenia
Młodego bobu nie musisz obierać ze skórki, ponieważ jest miękka i bardzo smaczna. Jeżeli używasz bardzo dojrzałych ziaren, najlepiej pozbawić je twardej otoczki. W tym celu potrzebny ci będzie mały nożyk.
Jeżeli przygotowujesz bób jako samodzielne danie, możesz nie obierać go ze skórki, ale po ugotowaniu przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Bób obiera się również w czasie jedzenia. Przegryzasz zębami skórkę (lub przecinasz paznokciem) i wciskasz zawartość ziarenka wprost do ust.
Jakie dodatki najlepiej komponują się z bobem
Bób, dzięki temu, że jest neutralny, doskonale smakuje z czosnkiem, wędzoną papryką (w proszku) i anchois. Do past z bobu najlepiej pasują suszone pomidory, orzechy włoskie, koperek, ocet balsamiczny, świeże ogórki, otręby, papryka konserwowa, feta, parmezan i suszone grzyby.
Jak przygotować pasty z bobu
Ugotowany i obrany ze skórki dojrzały bób lub nie obrany młody, wrzucasz do miski, dodajesz czosnek, sól, odrobinę oliwy i blendujesz na gładką masę. Pasta do pieczywa gotowa. Możesz użyć jej jako dip do słonych paluszków, selera naciowego lub marchewki.
Przygotowany w ten sposób bób z dodatkiem smażonej cebuli jest idealny jako farsz do pierogów, szczególnie samosów. Możesz użyć go również jako nadzienia do papryki, pomidorów czy cukinii. Świetnie będzie smakować też w sakiewkach z ciasta francuskiego z dodatkiem fety i suszonych pomidorów.
Przekąska z bobu
Lekko obgotowany, a później upieczony w oliwie z przyprawami lub usmażony, z bułką tartą bób to wyśmienita przekąska lub dodatek do sałatki. Najlepszy w tym wydaniu jest młody bób lub bób mrożony.
Jak przygotować bób do potraw i bezpośredniego jedzenia
Młodego bobu nie musisz obierać ze skórki, ponieważ jest miękka i bardzo smaczna. Jeżeli używasz bardzo dojrzałych ziaren, najlepiej pozbawić je twardej otoczki. W tym celu potrzebny ci będzie mały nożyk.
- Ugotuj bób, upiecz lub uparuj.
- Przelej zimną wodą lub odstaw do ostygnięcia.
- Ostrym nożem zrób nacięcie u góry (w tym miejscu, gdzie nie jest podzielone) i zdejmij skórkę.
- Jeżeli bób jest rozgotowany, środek będzie miał maślaną konsystencję, wówczas wyciśnij zawartość do miseczki.
Jeżeli przygotowujesz bób jako samodzielne danie, możesz nie obierać go ze skórki, ale po ugotowaniu przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Bób obiera się również w czasie jedzenia. Przegryzasz zębami skórkę (lub przecinasz paznokciem) i wciskasz zawartość ziarenka wprost do ust.
Jakie dodatki najlepiej komponują się z bobem
Bób, dzięki temu, że jest neutralny, doskonale smakuje z czosnkiem, wędzoną papryką (w proszku) i anchois. Do past z bobu najlepiej pasują suszone pomidory, orzechy włoskie, koperek, ocet balsamiczny, świeże ogórki, otręby, papryka konserwowa, feta, parmezan i suszone grzyby.
Jak przygotować pasty z bobu
Ugotowany i obrany ze skórki dojrzały bób lub nie obrany młody, wrzucasz do miski, dodajesz czosnek, sól, odrobinę oliwy i blendujesz na gładką masę. Pasta do pieczywa gotowa. Możesz użyć jej jako dip do słonych paluszków, selera naciowego lub marchewki.
Przygotowany w ten sposób bób z dodatkiem smażonej cebuli jest idealny jako farsz do pierogów, szczególnie samosów. Możesz użyć go również jako nadzienia do papryki, pomidorów czy cukinii. Świetnie będzie smakować też w sakiewkach z ciasta francuskiego z dodatkiem fety i suszonych pomidorów.
Przekąska z bobu
Lekko obgotowany, a później upieczony w oliwie z przyprawami lub usmażony, z bułką tartą bób to wyśmienita przekąska lub dodatek do sałatki. Najlepszy w tym wydaniu jest młody bób lub bób mrożony.