W mrożonych produktach strata witaminy C wynosi zaledwie 20%. Również niewielkie straty obserwowane są w przypadku innych witamin, np. witaminy A do 10% w owocach, a warzywach maksymalnie do 30%. Straty witamin z grupy B są jeszcze mniejsze. Mrożone warzywa i owoce zatrzymują więcej soku, dlatego zatrzymują większą zawartość witamin i składników mineralnych, niż podczas innej obróbki termicznej. W technologii produkcji mrożonek bardzo ważna jest szybkość zamrażania. Im szybsze zamrażanie, tym mrożonki są lepszej jakości.
Sięgając po mrożonki należy pamiętać, że owoce i warzywa serwowane w mrożonkach pochodzą ze sprawdzonych i kontrolowanych plantacji. Przechodzą liczne badania m.in. na zawartość metali ciężkich oraz zawartości pestycydów, czego nie możemy być pewni kupując je na bazarze lub supermarkecie. Dodatkowo warzywa i owoce zamrażane są tuż po zbiorach, czyli w pełni sezonu, dlatego obfitują w składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne.
Kupując gotowe mrożonki należy zwrócić szczególną uwagę na to czy produkt jest dobrze zmrożony, czyli czy jest twardy. Owoce i warzywa powinny luźno się przemieszczać w opakowaniu. Należy pamiętać, że nie wolno ponownie zamrażać rozmrożonych produktów, chyba że poddamy je obróbce termicznej, np. usmażymy lub ugotujemy. Kupując mrożonki starajmy się nie dopuścić do ich rozmrożenia, a jeżeli tak się stanie należy je jak najszybciej wykorzystać.
Polecamy produkty mrożone Hortex, które pochodzą ze sprawdzonych i kontrolowanych upraw, powstają z warzyw o odpowiednim stopniu dojrzałości oraz są mrożone tuż po zbiorach. Produkty tej marki są bogatym źródłem substancji mineralnych i witamin. Zostały także przebadane pod kątem obecności metali ciężkich i pestycydów. Mrożonki Hortex skracają czas przygotowania posiłku, są dostępne przez cały rok oraz mają stałą cenę.
Sięgając po mrożonki należy pamiętać, że owoce i warzywa serwowane w mrożonkach pochodzą ze sprawdzonych i kontrolowanych plantacji. Przechodzą liczne badania m.in. na zawartość metali ciężkich oraz zawartości pestycydów, czego nie możemy być pewni kupując je na bazarze lub supermarkecie. Dodatkowo warzywa i owoce zamrażane są tuż po zbiorach, czyli w pełni sezonu, dlatego obfitują w składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne.
Kupując gotowe mrożonki należy zwrócić szczególną uwagę na to czy produkt jest dobrze zmrożony, czyli czy jest twardy. Owoce i warzywa powinny luźno się przemieszczać w opakowaniu. Należy pamiętać, że nie wolno ponownie zamrażać rozmrożonych produktów, chyba że poddamy je obróbce termicznej, np. usmażymy lub ugotujemy. Kupując mrożonki starajmy się nie dopuścić do ich rozmrożenia, a jeżeli tak się stanie należy je jak najszybciej wykorzystać.
Polecamy produkty mrożone Hortex, które pochodzą ze sprawdzonych i kontrolowanych upraw, powstają z warzyw o odpowiednim stopniu dojrzałości oraz są mrożone tuż po zbiorach. Produkty tej marki są bogatym źródłem substancji mineralnych i witamin. Zostały także przebadane pod kątem obecności metali ciężkich i pestycydów. Mrożonki Hortex skracają czas przygotowania posiłku, są dostępne przez cały rok oraz mają stałą cenę.