Unia Europejska sprzyja chińskiemu czosnkowi mimo coraz częstszych sygnałów o tym, że jest hodowany w sposób zagrażający człowiekowi. W zeszłym roku dodano go nawet do Europejskiego Rejestru Nazw Chronionych.
Do jego hodowli są wykorzystywane groźne dla ludzkiego zdrowia chemikalia i jest najprawdopodobniej modyfikowany genetycznie.
Domysłów i podejrzeń jest mnóstwo, a sam czosnek i warunki jego hodowli są słabo zbadane. Kontrowersje wzbudza też fakt, że chiński czosnek bardzo często jest do Polski przemycany i nielegalnie oclony jako cebula.
Jak odróżnić?
Wiadomo jednak jak odróżnić czosnek chiński od polskiego. Chiński czosnek jest dużo większy, biały, ma regularny kształt, łatwo się go obiera. Nigdy nie kiełkuje, ale z łatwością pleśnieje (co sugeruje, że nie posiada właściwości naturalnego antybiotyku).
Polski czosnek jest niewielki, ma nieregularny kształt i biały kolor z czerwonawym lub niebieskim odcieniem. Ma dużo bardziej intensywny smak i zapach, a także dużo więcej zdrowotnych właściwości.
Warto kupować rozważnie, aby nie zostać oszukanym.
Do jego hodowli są wykorzystywane groźne dla ludzkiego zdrowia chemikalia i jest najprawdopodobniej modyfikowany genetycznie.
Domysłów i podejrzeń jest mnóstwo, a sam czosnek i warunki jego hodowli są słabo zbadane. Kontrowersje wzbudza też fakt, że chiński czosnek bardzo często jest do Polski przemycany i nielegalnie oclony jako cebula.
Jak odróżnić?
Wiadomo jednak jak odróżnić czosnek chiński od polskiego. Chiński czosnek jest dużo większy, biały, ma regularny kształt, łatwo się go obiera. Nigdy nie kiełkuje, ale z łatwością pleśnieje (co sugeruje, że nie posiada właściwości naturalnego antybiotyku).
Polski czosnek jest niewielki, ma nieregularny kształt i biały kolor z czerwonawym lub niebieskim odcieniem. Ma dużo bardziej intensywny smak i zapach, a także dużo więcej zdrowotnych właściwości.
Warto kupować rozważnie, aby nie zostać oszukanym.
Polpal
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gilroy
http://en.wikipedia.org/wiki/Gilroy,_California
mela25
świetny temat właśnie nasz czosnek można spotkać jedynie na bazarach w sklepach sama chińszczyzna ;/ pleśnieje po jakimś czasie i jest beznadziejny w smaku , my czosnek sadzimy już na jesień i na wiosnę mamy zabójczy smak prawdziwego czosnku , nie jest może wielki ale jeden ząbek smakuje jak 3-4 chińskie i na pewno jest zdrowy :) długi czas oczekiwania ale warto !!