Chiński czosnek

  • 2

Wzbudzający kontrowersje biały czosnek Jinxiang od kilku lat zalewa europejski rynek.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chiński czosnek
Unia Europejska sprzyja chińskiemu czosnkowi mimo coraz częstszych sygnałów o tym, że jest hodowany w sposób zagrażający człowiekowi. W zeszłym roku dodano go nawet do Europejskiego Rejestru Nazw Chronionych.
Do jego hodowli są wykorzystywane groźne dla ludzkiego zdrowia  chemikalia i jest najprawdopodobniej modyfikowany genetycznie.

Domysłów i podejrzeń jest mnóstwo, a sam czosnek i warunki jego hodowli są słabo zbadane. Kontrowersje wzbudza też fakt, że chiński czosnek bardzo często jest do Polski przemycany i nielegalnie oclony jako cebula.

Jak odróżnić?


Wiadomo jednak jak odróżnić czosnek chiński od polskiego. Chiński czosnek jest dużo większy, biały, ma regularny kształt, łatwo się go obiera. Nigdy nie kiełkuje, ale z łatwością pleśnieje (co sugeruje, że nie posiada właściwości naturalnego antybiotyku).

Polski czosnek jest niewielki, ma nieregularny kształt i biały kolor z czerwonawym lub niebieskim odcieniem. Ma dużo bardziej intensywny smak i zapach, a także dużo więcej zdrowotnych właściwości.

Warto kupować rozważnie, aby nie zostać oszukanym.