Z zakwasem bywa różnie, czasem rośnie burzliwie,czasem bardzo powoli. Zależy to od wielu czynników - temperatury, jakości pożywki czyli mąki, wody itp.
Nie należy się spieszyć z pieczeniem zanim chleb na zakwasie porządnie nie urośnie. Jeśli jednak nie rośnie mimo upływu czasu weź do pomocy drożdże, dodaj buzujący zaczyn wg proporcji około 3 dag na pół kg mąki, wymieszaj ciasto chlebowe jeszcze raz. Przełóż chleb do foremek i poczekaj, aż drożdże wspomogą kwas chlebowy.
Nie należy się spieszyć z pieczeniem zanim chleb na zakwasie porządnie nie urośnie. Jeśli jednak nie rośnie mimo upływu czasu weź do pomocy drożdże, dodaj buzujący zaczyn wg proporcji około 3 dag na pół kg mąki, wymieszaj ciasto chlebowe jeszcze raz. Przełóż chleb do foremek i poczekaj, aż drożdże wspomogą kwas chlebowy.