Składniki na kruche ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- łyżka zimnej wody
- szczypta soli
oraz foremki do wycinania ciastek
Składniki do dekoracji:
- 200 g cukru pudru
- sok z małej cytryny
- barwniki spożywcze
- kolorowe posypki i perełki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier puder, margarynę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę. Oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Za pomocą foremek wycinamy zgrabne ciasteczka.
3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy wykrojone ciasteczka. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciastka wyjmujemy i studzimy.
Dekoracja ciastek:
1. Do miseczki przesypujemy cukier puder. Porcjami wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Lukier powinien mieć gęstość podobną do ciasta na racuchy. Lukier dzielimy na kilka porcji i dodajemy barwniki spożywcze. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy ciastka według własnego upodobania.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- łyżka zimnej wody
- szczypta soli
oraz foremki do wycinania ciastek
Składniki do dekoracji:
- 200 g cukru pudru
- sok z małej cytryny
- barwniki spożywcze
- kolorowe posypki i perełki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier puder, margarynę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy żółtka, wodę i sól. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
2. Schłodzone ciasto wyjmujemy na stolnicę. Oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Za pomocą foremek wycinamy zgrabne ciasteczka.
3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy wykrojone ciasteczka. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczone ciastka wyjmujemy i studzimy.
Dekoracja ciastek:
1. Do miseczki przesypujemy cukier puder. Porcjami wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Lukier powinien mieć gęstość podobną do ciasta na racuchy. Lukier dzielimy na kilka porcji i dodajemy barwniki spożywcze. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy ciastka według własnego upodobania.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
rozgotowana