Składniki na masę serową:
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 kg białego sera
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- budyń śmietankowy
- kilka kropli aromatu arakowego
Składniki na ciasto:
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka mleka 3/2 %
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki pokruszonych migdałów
- 2 łyżeczki dżemu truskawkowego
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z serem:
Masa serowa
1. Margarynę utrzyj z cukrem na jasną masę. Oddziel żółtka od białek. Do margaryny dodawaj po jednym żółtku. Dokładnie wymieszaj.
2. Porcjami dodaj ser, wsyp budyń, aromat. Połącz składniki. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj do masy serowej, całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto
1. Całe jajka ubij z cukrem na jasną masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz sól. Tak przygotowane składniki dodawaj porcjami do jajek. Dolewaj też olej oraz mleko.
2. Dodaj pokruszone migdały oraz dżem. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na prostokątną formę wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta połóż ser - staraj się utworzyć przerwy między porcjami sera. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-55 minut.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
jaNina