Składniki:
- 1 kg sera białego mielonego
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 100g skórki pomarańczowej
- pól szklanki rodzynek
- 6 jajek
- budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kaszy manny
- biszkopty
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj miękkie masło z połową cukru na puszystą masę. Pozostały cukier dodaj do żółtek i miksuj do uzyskania jasnej masy. Połącz masło z masą jajeczną.
2. Porcjami dodaj biały ser. Następnie, pamiętając o mieszaniu masy po dodaniu kolejnego składniki, dodaj cukier waniliowy, kasze mannę, budyń, rodzynki, skórkę pomarańczową.
3. Ubij białka ze szczyptę soli i delikatnie połącz je z masą serową.
4. Okrągłą foremkę o rozmiarach 22 cm. wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Na dno połóż biszkopty i przełóż na nie masę serową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut.
zbysiowa
Elżbieta Kamińska