Ciastka należą do moich ulubionych deserów, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, nie zajmują dużo czasu i można je zrobić tuż przed przybyciem gości. Zachęcam do przygotowania domowych ciastek migdałowych.
Składniki na ok. 20 ciastek:
- 110g mąki pszennej
- łyżka zmielonych płatków migdałowych
- 70g cukru pudru
- 80g masła
- 20g smalcu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko "rozmiar jajka S"
- 1 żółtko "rozmiar jajka S"
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 1/3 tabliczki czekolady
- 5 łyżek mleka
- kolorowe cukiereczki
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj migdały, jajko, żółtko, masło, smalec, cukier waniliowy oraz sól i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i przełóż do maszynki do ciastek. Za pomocą odpowiedniej nakładki wyciśnij pasek o grubości do 5 milimetrów a następnie wytnij foremkami ulubione kształty.
2. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia i wstaw na 15-17 minut do piecyka nagrzanego do 160 stopni na opcje piekarnika "ciasto".Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Zimne ciastka polej stróżkami czekolady i posyp kolorowymi cukiereczkami.
Przepis, wykonanie, zdjęcie Elżbieta Żołek
Składniki na ok. 20 ciastek:
- 110g mąki pszennej
- łyżka zmielonych płatków migdałowych
- 70g cukru pudru
- 80g masła
- 20g smalcu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko "rozmiar jajka S"
- 1 żółtko "rozmiar jajka S"
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 1/3 tabliczki czekolady
- 5 łyżek mleka
- kolorowe cukiereczki
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj migdały, jajko, żółtko, masło, smalec, cukier waniliowy oraz sól i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i przełóż do maszynki do ciastek. Za pomocą odpowiedniej nakładki wyciśnij pasek o grubości do 5 milimetrów a następnie wytnij foremkami ulubione kształty.
2. Ciastka wyłóż na papier do pieczenia i wstaw na 15-17 minut do piecyka nagrzanego do 160 stopni na opcje piekarnika "ciasto".Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Zimne ciastka polej stróżkami czekolady i posyp kolorowymi cukiereczkami.
Przepis, wykonanie, zdjęcie Elżbieta Żołek
zbysiowa
zozolek
kołczu