Ciasto miodowe z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto z miodem i orzechami, przełożone masą grysikową to nie jest propozycja dla tych co na diecie ;-) Jedną istotną rzeczą jest to, że po upieczeniu powinno się przez dwa dni przegryźć.

Ciasto miodowe z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto miodowe z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z orzechami
Zaczynamy od blatów z ciasta. Do garnuszka wrzucamy margarynę i miód, podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy masę miodową i dalej wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać elastyczne i gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego. W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W trakcie pieczeni część masy może spłynąć, ale wtedy wystarczy tuz po wyjęciu ciasta z piekarnika zgarnąć ją nożem z powrotem na ciasto. Ciasto studzimy na kratce. A teraz przyszedł czas na krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Gdy mleko będzie gorące dodajemy kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie powstały nam grudki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch. W misce ubieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy, drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając. Ciasto odstawiamy na 2 dni, aby się przegryzło, najlepiej przykryte szklanym kloszem lub czymś innym, co nie pozwoli ciastu wyschnąć.
Ciasto miodowe z orzechami
Ciasto pokrywamy masa orzechową i pieczemy.
Ciasto miodowe z orzechami
Upieczone blaty ciasta studzimy na krtavce
Ciasto miodowe z orzechami
Blaty przekładamy kremem grysikowym i lekko dociskamy.